Index Vakbarát Hírportál

Minek ide még miniszter, ha van Lázár Jánosunk is?

2014. június 6., péntek 22:39 | kilenc éve frissítve

Megjelent a Magyar Közlönyben az a kormányrendelet, amely a pénteken megalakult harmadik Orbán-kormány minisztereinek feladat- és hatáskörét szabályozza. A közlönyök a Magyarország.hu kormányzati portálon itt olvasható, de innen pdf-ben is letölthető.

A rendelet értelmében Orbán Viktor kormányfő általános helyettese a kormány nemzetpolitikáért felelős tagja, vagyis Semjén Zsolt lesz. Az előző Orbán-kormányban a miniszterelnöknek két helyettese volt, Semjén, valamint Navracsics Tibor akkor közigazgatási és igazságügyi miniszter.

A rendeletből kiderül, hogy kormányzati koordináció a Miniszterelnökséget vezető miniszter, vagyis Lázár János feladat- és hatásköre.

És hogy még mi? Ha megnézi a listát, inkább az a kérdés, mi nem.

Ezekért lesz felelős egyebek mellett Lázár (a teljes felsorolás 16 pontból áll):

A rendelet értelmében a Miniszterelnökséget vezető miniszter feladata még a kormány általános politikája megvalósításának stratégiai irányítása, a kormányzati munka tervezése is.

Minek kellene még Lázár Jánoshoz tartoznia?

  • 2268
    Igazságosztás
  • 1385
    Médiaszabályozás
  • 503
    Külföldi turizmus
  • 396
    Szociál- és bérpolitika
  • 272
    Közlekedésrendészet

A kormányzati tevékenység összehangolása során Lázár János

A rendelet emellett öt oldalon tíznél több paragrafusban sorolja fel, ezen belül milyen tennivalói vannak, illetve mi a pontos szakpolitikai feladat- és hatásköre.

A miniszterek közül Pintér Sándornak 31 pontban sorolták fel a tennivalóit, köztük van a közszolgálati életpálya kidolgozása, az e-közigazgatás és valamennyi más közigazgatási feladatkör is. A katasztrófák elleni védekezés és a vízügyek, vízvédelem szintén hozzá tartozik, ez utóbbi ágazatokat az elmúlt négy évben csoportosították át hozzá.

Az emberierőforrás-miniszter maradt egyebek mellett az oktatás, a kultúra, a sport, a gyermek- és ifjúságpolitika, az egészségügy, szociál- és családpolitika, az egészségbiztosítás és az egyházi kapcsolattartás felelőse. A rendelet szerint többek között az ő dolga lesz, hogy

a Magyar Művészeti Akadémia elnökének közreműködésével kidolgozza Kormány kultúrpolitikáját és felel annak megvalósításáért és érvényesítéséért.

Az uniós agrártámogatások egy részét, illetve a csak hazai forrásból nyújtott agrár-vidékfejlesztési támogatásokat továbbra is a földművelésügyi miniszter felügyeli, és hozzá tartozik az élelmiszerlánc-biztonság és élelmiszeripar is, valamint a környezet- és természetvédelem.

Az igazságügyi miniszer hatásköre a korábbihoz képest kicsit szűkült a közigazgatási tevékenysége elvesztése miatt. Az igazságügyért felel, a választójogi és népszavazási szabályozásért, az áldozatsegítésért és a kárpótlásért, továbbra is hozzá tartoznak cégnyilvánossággal kapcsolatos ügyek. A külgazdasági és külügyminiszterhez tartoznak többek között az európai integrációs ügyek, az egyéges külképviseleti rendszer.

A nemzetgazdasági miniszter feladatkörében erősödött a korábbi pénzügyminiszteri feladatok aránya, de itt maradt az építésgazdaság, a foglalkoztatáspolitika, a kereskedelmi és iparügyek, a turizmus és vendéglátás, valamint a lakásgazdálkodás és lakáspolitika is. A rendelet külön kiemelt feladatának nevezi, hogy „kidolgozza az egészségipar fejlesztési irányait”. Szintén az ő egyik feladata, hogy elkészítse

a szociál- és nyugdíjpolitikáért felelős miniszterrel együttműködve a társadalombiztosítási nyugellátás fedezetére szolgáló befizetési kötelezettségekre, a magánnyugdíjpénztárakra

vonatkozó jogszabályokat.

A csökkent mennyiségű fejlesztési miniszteri feladatokba tartozik az audiovizuális politika, az állami vagyon kezelése, az energiapolitika, az elektronikus hírközlés és informatika, a közlekedés- és energiapolitika, valamint a bányászat, a postaügy és az űrkutatás is.

Ha a miniszterek feladat- és hatásköreinek felsorolásában bármi érdekeset talál, amit nem vettünk észre, ne habozzon, írja meg, és mi megírjuk.

Rovatok