Index Vakbarát Hírportál

Diákhitel és banánmatrica

2014. június 6., péntek 02:11

A parlament újoncai nem nagy vagyonokkal tűnnek ki.

A parlament újoncainak bevallását végiglapozva többségük akár a Szomszédokból is előléphetett volna átlagos anyagi helyzetével: diákhitel, kétszobás lakásra felvett ingatlanhitel, devizahitel a középkategóriás autóra. Van, aki egyenesen azzal tűnik ki, hogy semmije sincs: sem megtakarítása, sem ingatlana, sem ingósága – cserébe viszont tartozása sem.

A fentiek alól Tuzson Bence a kivétel. A Fidesz új képviselője – aki jól menő ügyvédi vállalkozását hagyta ott a politikáért – ráadásul látványosan gyors karriert futott be: első parlamenti ciklusában mindjárt a törvényalkotási bizottság alelnöke lett. (A politikussal készült interjúnkat itt olvashatja.)

Állampapírokban csaknem 50 milliós megtakarítása fekszik, készpénzben 3,5, számláján 2,5 millió forintot tart, de sokkal fontosabb, hogy 144 millió forintos követelése is van – vélhetően az ügyvédi irodában birtokolt részesedésének eladásából.

Kónya Péter (független – Együtt–PM)  a vagyonbevallása alapján megjutalmazta magát képviselővé választása örömére: 2014 májusában vett egy kocsit, egy 2006-os évjáratú Skoda Superbet. Egyébként Kónya nem áll túl jól anyagilag: 1,5 millió forintos megtakarítása mellett 12 milliós lakáshitele van.

Heringes Anita (MSZP) vállát 1,6 millió forintos diákhitele, Suzuki SX4-esére felvett 4 milliós devizahitele és 1,1 millió forintos hitelkeret nyomja. Ingatlanhitele viszont nincs, ahogyan ingatlanja sem.

A parlament szépének semmije sincs

Demeter Márta (MSZP) vagyonnyilatkozata alapján teljesen nincstelenül vág neki a parlamenti munkának. Nincs egy darab ingatlanja, kocsija, értékesebb ingósága se, még a bankszámláján sincs említésre méltó összeg. De legalább tartozása sincs. A zuglói politikus hobbija a sportlövészet és a főzés, és mellesleg elnyerte a választások legszebb női képviselőjelöltje címet az Index szavazóversenyén.

Bangóné Borbély Ildikó (MSZP) még Demeter Mártánál is rosszabb helyzetből indul. Bevallása szerint ugyanígy nincsen egyáltalán semmije, de ő még ráadásul bankhitelt is nyög. 2003-ban vett fel OTP lakáskölcsönt, ami csak 2023. október 31-éb fog lejárni. A tartozás összegének 2 580 401 forintot írt be.

Ikotity István (LMP) valahol a nyolcvanas években ragadt: még mindig van banánmatrica-gyűjteménye. Az újonc az egyéb közlendők között tüntette fel az „egyéb gyűjtemény: Banán matrica” sort. Természetesen rákérdeztünk a képviselőnél a részletekre, amint válaszol, ismét jelentkezünk.

Hiszékeny a jövőt is bevallotta

Hiszékeny Dezső hamarosan Budapestre költözik. Az MSZP-s politikusnak egyelőre még Dunakeszin van háza, de az egyéb közlendők rovatba szépen beleírta, hogy ezt a Dunakeszin lévő ingatlant 2014 júniusában eladja, és Budapest XIII. kerületében vásárol egy 90 négyzetméteres lakást 6 négyzetméteres terasszal.

Rovatok