Index Vakbarát Hírportál

Nincs nemzetbiztonsági kockázata Iványi Gábor egyházának

2014. június 10., kedd 08:39

A Népszava szerint nem merültek fel nemzetbiztonsági kockázati tényezők Iványi Gábor Magyarországi Evangéliumi Testvérközösségével (MET) kapcsolatban, így folytatódhat egyházként való elismerésének procedurája.

A három éve egyházási jogállásától megfosztott vallási közösséget az Alkotmányvédelmi Hivatal vizsgálta. A hivatal múlt héten tett jelentést zárt ülésen az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának. A testület a parlament vallásügyekkel is foglalkozó igazságügyi bizottságának felkérésére járt el.

A lap szerint az egyházügyi törvény értelmében a kormánypárti vezetésű bizottságnak kell törvényjavaslatot készítenie a felekezet  egyházként való elismeréséről vagy elutasításáról. Az elismeréshez a MET-nek az összes országgyűlési képviselő kétharmadának támogatására lesz szüksége.

Mint azt nemrégiben mi is megírtuk, Iványi Gábor egyházáról Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter februárban határozatban állapította meg, hogy megfelel az egyházként való elismerés törvényi feltételeinek, az Országgyűlés vallási ügyekkel foglalkozó bizottsága a törvényi határidő lejárta ellenére sem foglalkozott a vallási közösség elismerési kérelmével. A lelkész ezért Kövér Lászlóhoz fordult, hogy intézkedjen a bizottsági eljárás megindítása érdekében.

Rovatok