Index Vakbarát Hírportál

Aki nem rendes, az pakolhat és mehet

2014. június 12., csütörtök 11:00 | aznap frissítve

A kaposvári közgyűlés nagy többséggel elfogadta el azt a rendeletet, amelyik megszigorítja a lakásfenntartási támogatás odaítélését. A rendelet szerint azok nem kapják meg az önkormányzati támogatást, akik nem tartanak rendet a lakókörnyezetükben, és nem tartják be az együttélés szabályait.

Az előterjesztés szerint "jelentős ösztönzést jelenthet a szociálisan rászoruló családok számára" a támogatás megvonása. Az egyes ügyeket vagy az önkormányzat saját értesülése alapján, vagy bejelentés alapján vizsgálnák ki. Először felszólítanánk a lakót, hogy tegyen rendet környezetében. Ha ennek nem tesz eleget, akkor vonnánk meg három hónapra a havi 10 ezer forintos támogatást.

Szita Károly (Fidesz-KDNP) polgármester az ülésen azt mondta:

Aki a rendet nem tartja be, annak nem tisztességesek a szándékai, az pakolhat és elmehet innen.

A Kapospont beszámolója szerint az ülésen Szita Károly és egy másik fideszes felszólaló is azt mondta, hogy még szigorúbb szabályozást szeretnének elérni. A Jobbik támogatta az előterjesztést.

A tervezetet előkészítő önkormányzati munkacsoport vezetője, Borhi Zsombor tanácsnok azt mondta: ha valaki segélyt kér a várostól, akkor teljesítse a közösség által elfogadott és elvárt feltételeket. 

Az ülésen az MSZP-s Lamperth Mónika tiltakozott a rendelet ellen. Ő azt kérdezte, mit értenek a tervezet kidolgozói a rend fogalma alatt, és ez szerinte a különböző kultúrájú emberek közötti problémákat nem fogja megoldani.

A szintén MSZP-s Pintér Attila szerint a tervezet neuralgikus pontja, hogy egymás feljelentgetésére ösztönzi az embereket, ami konfliktusokat okoz majd. Borhi Zsombor tanácsnok erre azt mondta: a konfliktusok évek óta tartanak, ő inkább attól tart, hogy a félelem miatt nem lesznek bejelentések. Kéki Zoltán címzetes főjegyző szerint sem a rendbontókról szóló bejelentések okoznak konfliktusokat, hanem egyesek életvitele.

A közgyűlés a rendeletet 14 igen, 1 nem és 1 tartózkodás mellett fogadta el.

Kaposváron tavaly csaknem négyezren kaptak az önkormányzattól lakásfenntartási támogatást. Közülük csak egy szűk kört érint a rendelet. A határozati javaslat szerint a főjegyzőt felkérik, hogy fél év múlva értékelje a tapasztalatokat, és indokolt esetben tegyen javaslatot egy szigorúbb szabályozásra.

Rovatok