Index Vakbarát Hírportál

Pert vesztett a Politikatörténeti Intézet, át kell adnia az államnak az iratanyagát

2014. június 12., csütörtök 08:45

A Kúria szerdán elutasította a Politikatörténeti Intézet (PTI) felülvizsgálati kérelmét, így a másodfokú jogerős ítélet szerint az intézetnek át kell adnia a Nemzeti Levéltár számára az 1944-89 közötti időszakból őrzött iratanyagát – írja a Népszabadság.

A több száz folyóméternyi dokumentum a Magyar Kommunista Párt, a Magyar Dolgozók Pártja, a Magyar Szociáldemokrata Párt, a Magyar Szocialista Munkáspárt, valamint más baloldali politikai és társadalmi szervezetek, szakszervezetek iratanyagát tartalmazza. A 2009 óta közhasznú nonprofit kft.-ként működő intézet levéltári anyagának jelentős részét 2012-ben – a levéltári törvény módosításával – rekvirálta a kétharmados kormánytöbbség.

Földes György, az intézet főigazgatója a lapnak úgy nyilatkozott, hogy a Kúria döntéséből az következik, hogy a magyar állam – példa nélküli módon – kártalanítás nélkül sajátította ki a levéltári anyagot. Mint mondta, a PTI kész átadni a dokumentumokat a Nemzeti Levéltár részére, de ennek együtt kell járnia azzal, hogy a magyar állam megtéríti az intézetnek az elmúlt negyedszázadban az iratok őrzésével tárolásával, kutathatóvá tételével kapcsolatos költségeit, sok százmillió forintot.

Az intézet egyébként pert indított a magyar állam ellen a strasbourgi bíróságon is, több mint egymilliárd forintos kártalanítást követelnek. 

Rovatok