Index Vakbarát Hírportál

Két iPhone-t loptak el Orbán Ráhel esküvőjén

2014. június 16., hétfő 12:37 | aznap frissítve

Orbán Ráhel lakodalmán nem egy, hanem két telefont loptak el, derül ki abból a határozatból, amelyben a Központi Nyomozó Főügyészség elutasítja az egyik felszolgáló, Csókási László panaszát. A határozatot Csókási László tette közzé a blogján. Ebben ez olvasható: 

2013. szeptember 7-én, Tükröspusztán ismeretlen személy eltulajdonított 1-1 darab iPhone 4s típusú mobiltelefont két vendégtől. A kisebb értékre elkövetett lopás vétsége miatt elrendelt nyomozás lefolytatását az országos rendőrfőkapitány a Rendőrség nyomozó hatóságainak hatásköréről és illetékességéről szóló 2512013. (YL24.) BM rendelet 9. § (1)bekezdés b) pontja és a (2) bekezdése alapján a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda hatáskörébe utalta. A jelenleg is folyamatban lévő bűnügyben 26 főt érintve DNS mintavételre került sor.

Csókási azért tett panaszt, mert nem értette: miért vesz a rendőrség DNS-mintát a személyzet tagjaitól ilyen kis értékű lopás miatt. 

A rendőrség őt is behívta meghallgatásra az ügyben. Elsőre nem volt hajlandó DNS-mintát adni. A nyomozók ezután figyelmeztették, hogy ,,a büntetőeljárási törvény alapján közreműködés jogosulatlan megtagadása miatt rendbírság kiszabására van lehetőség". Csókási ezután belegyezett a mintavételbe, de kifogásolta a hatósági nyomásgyakorlást. 

Az ügyészség azt állapította meg, hogy az elhangzott figyelmeztetések törvényesek voltak. A jogszerű hátrány lehetőségére való figyelmeztetés nem bűncselekmény, még akkor sem, ha az esetleg hátrányosan érinti a feljelentőt. 

A határozatból kiderül, hogy nemcsak az esküvőn dolgozó személyzettől, de vendégektől is vettek DNS-mintát. Csókási korábban úgy tudta, hogy a személyzet minden tagjától, azaz legalább 60 embertől vettek mintát.

Egy iPhone 4S értéke ma 55-70 ezer forint, egy DNS-vizsgálat költsége viszont 50-300 ezer forint lehet a minta bonyolultságától függően, azaz Csókási szerint a nyomozás jóval többe kerül, mint a két telefon értéke. A határozat most 26 DNS-mintát említ, de a vizsgálatok így is sokkal többe kerülnek a két iPhone-nál.

A feljelentő azt is kifogásolta, miért a Nemzeti Nyomozó Iroda életvédelmi osztálya (!) nyomoz két telefon ellopása miatt. Az ügyészség szerint nem történt jogsértés, ugyanis

az országos rendőrfőkapitány egyedi ügyekben hivatalból vagy előterjesztés alapján az NNI hatáskörébe utalhatja az egyébként hatáskörébe nem tartozó bűncselekmények miatti nyomozást, különösen szervezett bűnözés, korrupció elleni hatékonyabb fellépés esetén, vagy ha a bűncselekmény elkövetőjére vagy az elkövetés körülményeire tekintettel ez szükséges.

Az ügyben az Index többször kereste a rendőrséget, kérdéseinket is elküldtük, de választ nem kaptunk.

Rovatok