Index Vakbarát Hírportál

Karsai nem nyugszik bele a Gyermekfalu átköltöztetésébe

2014. június 26., csütörtök 13:48

„Magyarországon elsőként Orosházán létesül új, a XXI. század igényeinek megfelelő integrált gyermekfalu” – mondta Gosztonyi Gábor, az SOS Gyermekfalu Magyarországi Alapítvány ügyvezető igazgatója az MTI szerint.

A Battonyáról átköltöző gyermekfaluban hetven gyermek és nevelőszüleik önálló otthonokban élhetnek majd, a helyi társadalomnak ugyanolyan szereplői lesznek, mint a többi család és gyermekeik.

A költözéssel kapcsolatban azt mondta, az alapítvány nem hagyja magára Battonyát, és családmegerősítő programot indít ötven hátrányos helyzetű családnak.

Zalai Mihály, a város kormánypárti megbízott polgármestere közölte, Orosháza szívesen fogadja a battonyai SOS Gyermekfalut, a képviselő-testület az erről szóló polgármesteri előterjesztést egyhangúlag fogadta el a csütörtöki közgyűlésen.

A városházán váratlanul megjelent Battonya polgármestere. Karsai József sérelmezte, hogy a sajtótájékoztatóra nem kapott meghívást. A tájékoztató előtt elmondta: Battonya nem hagyja magát, nem járul hozzá a gyermekfalu kiürítéséhez, az értékes ingatlanegyüttes lepusztulásához. A településen tizenöt munkahely szűnik meg, barátságok, kiváló együttműködések bomlanak föl.

A vasfüggöny mögött Battonyán épült fel az első gyermekfalu, jól működött, ezért is érthetetlen a kiürítése 

– jelentette ki Karsai József. Fontolgatják, hogy az SOS Gyermekfalvak Nemzetközi Szövetségéhez fordulnak jogorvoslatért.

Gosztonyi Gábor, a tiltakozás után elmondta: a battonyai ingatlant el akarják adni, a pénzből szeretnék növelni a gondozott gyermekek számát a régióban és Békés megyében. A battonyai gyermekfalut az ügyvezető korszerűtlennek nevezte, ahol az üzemeltetési költségek az átlagnál nagyobbak. Utalt arra is, hogy a battonyai önkormányzattal és a polgármesterrel tárgyaltak az elköltözésről és annak feltételeiről, az erről szóló jegyzőkönyvet mind a két fél aláírta.

Rovatok