Index Vakbarát Hírportál

Horn Gyula újabb szobrot kap Budapesten

2014. június 27., péntek 13:22

Horn Gyula, a harmadik Magyar Köztársaság néhai miniszterelnöke harmadik szobrát avatják fel a jövő héten. Ez a harmadik ilyen alkotás, ha a  XIII. kerületi Újpest rakpart 11. falán tavaly szeptemberben leleplezett domborművet nem számoljuk. A XIII. kerület díszpolgárának ezúttal a Gyermek téri parkban állítanak egész alakos szobrot. 

A volt miniszterelnök  első mellszobrát  2013. október elején Marcaliban avatták fel az MSZP tagjai . A szobor állítását Suchman Tamás, a Horn-kormány privatizációs minisztere kezdeményezte a somogyi városban.


Nagyobb térképre váltás

Aztán szintén tavaly októberben, egy szombati napon újabb Horn Gyula-szobrot avatott a Horn Gyula Emlékpárt – az október 5-i marcali helyszín után ezúttal az MSZP Jókai utcai székházának aulájában. A szobor pontos másolata a Marcaliban felavatottnak, gyanús volt, hogy a székház pincéje tele van Horn Gyulával. Ez beigazolódni látszik.

Suchman Tamást akkor kérdésünkre, hogy hol lesz a következő Horn-szobor, azt mondta, nem tudja, de „Horn Gyula utcáról nemsokára lesz döntés". Bár ezt nyilvánvalóan a választási győzelmükbe vetett hit mondatta vele akkor, most úgy néz ki, mégiscsak lesz újabb szobor. Azt pedig már lehet tudni, hogy ezúttal nem mellszobrot, hanem egy egész alakos Horn-szobrot avatnak majd.

Horn Gyula 1994 és 1998 között a harmadik Magyar Köztársaság kormányfője, 1990 és 1998 között a párt elnöke volt. Életének 81. évében hunyt el. Az első Horn Gyula-emlékmű felavatásáról szeptemberben számoltunk be, a hosszas betegeskedés után június 19-én elhunyt politikus egykori lakóhelyének, a XIII. kerületi Újpest rakpart 11.-nek a falán kapott domborművet az önkormányzat jóvoltából.

Rovatok