Index Vakbarát Hírportál

Európa Tanács: Magyarországon rossz menekültnek, romának és melegeknek lenni

2014. július 4., péntek 21:12

"A magyar jogrendszer emberi jogokat érintő változásai az elmúlt időszakban komoly nemzetközi kritikákat váltottak ki. Amíg viszont néhány területen előrelépés történt, bizonyos csoportok emberi jogi helyzete még hagy kívánnivalót maga után - mondta Nils Muižnieks, az Európa Tanács emberi jogi biztosa a négynapos Magyarországi látogatása utolsó napján.

A biztos szerint Magyarországon a romákat a lakhatás és az oktatás területén is szegregálják. Muižnieks elmondta, a hatóságoknak minden rasszista esetet el kell ítélniük és ki kell vizsgálniuk, a rasszista szervezeteket pedig be kell tiltani, ha már nincs más megoldás. A biztos üdvözölte a Magyar Gárda betiltását, illetve a magyar hatóságok törekvéseit a rasszista szervezetek betiltására.

Bár 2007-ben Magyarország volt az első ország, ami elfogadta a Fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló ENSZ-Egyezményt, a biztos szerint a hatóságoknak többet kéne tenni az ebben foglalt jogok betartatásáért. Muižnieks szerint Magyarországon sok fogyatékkal élőnek nincs lehetősége, hogy éljen a jogaival, így korlátozva vannak abban, hogy autonóm döntéseket hozzanak. A biztos szerint az új Ptk. is tartalmaz az ENSZ-egyezménnyel ellentétes elemeket.

Muižnieks azt írja, 2013-ban csaknem 900 százalékkal megugrott a menedékkérelmek száma Magyarországon, viszont az esetek 26 százalékában a hatóságok őrizetbe vették a menekülteket. A biztos szerint a hatóságoknak csak a végső esetben kellene ehhez az eszközhöz folyamodniuk. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a politikai menekültek integrációjáért is többet kéne tenniük a hatóságoknak.

A szombati Pride a biztos szerint fontos próbája lesz annak, hogy hogy áll az ország az LMBTQ-közösség emberi jogainak tiszteletben tartásával. Muižnieks szerint ugyanis a homo- és transzfób retorika is gyakori a közbeszédben, ami szintén problémát jelent.

A biztos a hajléktalanság büntetését is kritizálta. A sajtószabadsággal kapcsolatban megjegyezte, hogy az újságírók forrásainak jogi védelmével, és a médiatanáccsal kapcsolat történtek olyan intézkedések, amelyek összhangban állnak a Tanács ajánlásaival, de az öncenzúra és a sajtószabadság egészének szűkülése miatt a biztos aggodalmát fejezte ki.

Rovatok