Index Vakbarát Hírportál

"Holott én vállalom" – híres magyar coming-outok

2014. július 5., szombat 07:26 | aznap frissítve

Politikus, színész, politikai elemző, énekes, író, humorista, médiasztár, celeb. Közös bennük, hogy melegek és felvállalták. Méghozzá így.

Van, aki bátrabban, van, aki burkoltan, más kevésbé egyértelműen jelenti ki, a coming out mégis félreérthetetlen. 

Lakner Zoltán, politikai elemző:

Élem az életem, melegként, családban, mert nekem így jó. Nem egy nagy dolog. Nem bujkálok. Szerintem rendben van, ha másnak másként jó. 

Nádasdy Ádám, író:

Tudja, húsz évig egy pszichoanalitikussal éltem együtt, de ő diszkrét emberként nem akarta nagy dobra verni hovatartozásunkat. Sajnos néhány éve meghalt; a mostani élettársammal úgy gondoljuk, hogy vannak olyan helyzetek, amelyekben meg kell szólalni. Elvégre a magyar parlament törvénybe iktatta az egyneműek együttélésének jogát, az anyakönyvvezetők minden rosszalló gesztus nélkül összeadják a párokat. Ne higgyük már azt, hogy a csőcselék dönthet az ország sorsáról!

Alföldi Róbert, színész-rendező:

Amikor egy edzőterembe először kell lemenni, akkor mindenki szorong. És nagyon félünk. Félek. Féltem. Melegként lemenni egy edzőterembe megint egy pluszszorongás.

Kulka János, színész:

Amikor elgondolkozom, hogy nekem kötelességem lenne-e hangosabban vagy még szélesebb nyilvánosság előtt deklarálnom a melegségemet, mindig arra jutok, hogy ha megtenném, pont azok miatt tenném meg, akiknek erre nincs lehetőségük, és akik emiatt talán könnyebben odaállnának a szüleik elé, és azt mondanák, látod, a Mágenheim Ádám is...

Mujahid Zoltán, énekes:

Volt szerencsém Atlantában, New Yorkban és Londonban is részt venni meghallgatásokon, és láttam, hogy ott mennyire máshogy fogadják el az emberek, hogy valaki meleg. Eközben nekem is sikerült megtanulni kezelni ezt a dolgot, felnyílt a szemem. Magyarországon sajnos még mindig máshogy néznek  a melegekre, de mintha ez kicsit változna mostanában.

Szabó Kristóf, humorista:

Két nemet különböztetnek meg, nőit és férfit. Ha nem a lányok irányában tájékozódom, akkor tehát a másik nem irányában. A lányoknak nincs esélye, de rajongani azért lehet.

Sugár Berci, énekes:

Anyuék biztos megvívták ezzel kapcsolatban a saját harcaikat, de körém egy olyan biztonsági zónát vontak, amely megvédett mindentől. Azzal sokkal többet bántottak, hogy kövér vagyok, az több lelki gondot is okozott nekem.

Szetey Gábor, volt államtitkár:

Szetey Gábor vagyok. A Magyar Köztársaság kormányának személyügyi államtitkára. Hiszek Istenben, a szeretetben, a szabadságban és az egyenlőségben. Magyar vagyok és európai. Közgazdász, személyügyi vezető. Társ, barát, néha ellenfél. És meleg. Mint Ti. Mint még sok százezren ebben az országban, akik – remélem – meghallják ezeket a mondatokat. Huh. Kimondtam.

Lakatos Márk, stylist:

Nyíltan élem meg a másságom. Sok közszereplő van, aki nem tudja, nem meri vállalni. Ennek a kezelésében ugyanúgy le vagyunk maradva, mint másban.

Ungár Klára, politikus:

Felháborítónak tartom azt a szóhasználatot, amit velem kapcsolatban az újságok megengedtek: hogy én "bevallok", "meggyónom", "leleplezem a titkomat" – holott én vállalom. Pont ez a lényeg: a homoszexualitás nem bűn.

Rovatok