Index Vakbarát Hírportál

Kettészelte az országot a viharzóna

2014. július 8., kedd 13:18

Kettészelte az országot a viharzóna: a felhőszakadás és a jégeső az Esztergom–Budapest–Békéscsaba vonalon tombol. Az Országos Meteorológiai Szolgálat az ország középső részének egészére és Borsod megyére is másodfokú riasztást adott ki, mert nagyméretű jégdarabok (2-3 cm) eshetnek, és durván erős, károkozó szélrohamok érkezhetnek.  A felhőszakadások során egyszerre 30-50 milliméternyi csapadék is hullhat, az Időkép percről percre jelentése szerint Petőfiszállásra 25 perc alatt 48 milliméternyi eső zúdult le.

Szolnokra az Időkép viharkamerájának felvétele alapján így futott be a vihar:

Így szakadt le az ég Szolnokon

Békés Megyei Hírlap arról tudósít, hogy "rég nem látott vihar tombol" a megyében, a helyi katasztrófavédelem ki is adta a narancs riasztást. Az égből cseresznyenagyságú jégdarabok estek, a szél 4-5 ház tetőszerkezetét is megbontotta.

Az északkelet felé tolódó zivatarlánc már egy órája öntözi Hevest, Nógrádot és Borsodot, Jászberényből áram- és netkimaradást is jelentettek.

A hidegfront maga előtt tolja a meleg levegőt, az ország keleti csücskében így most is tombol a kánikula: a hőmérséklet 31–35 fok között alakul. De a front elvonultával is visszatér a hőség: a déli határon máris 30 fokot mérnek, ami a levegő nedvességtartalma miatt még melegebb hőérzettel jár. Baranya megyében azonban máris képződik az újabb szupercella, ami az este folyamán újabb esőkkel kecsegtet.

A villámlás miatt Kunszentmiklóson egy időre el kellett zárni a gázszolgáltatást. A HavariaPress tudósítása alapján egy felújításon dolgozó földmunkagép még a vihar előtt véletlenül átvágott egy 110 milliméter átmérőjű gázvezetéket. A környéket 300 méter sugarú körben lezárták, egy 24 lakásos társasházat kiürítettek; és mivel közben nagy villámokkal megérkezett vihar, a megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat leállíttatta az egész településen leállította a gázszolgáltatást. Az otthonukat ideiglenesen elhagyó ötvenöt lakó közül tizet a helyi középiskolában helyezték el, a többiek maguk gondoskodtak elhelyezésükről. A gázszolgáltató szakemberei ezután elszorították a gázvezetéket, majd helyreállították a gázellátást.

Ha Ön már éppen a vihar magjában próbál túlélni, ne fogja vissza magát, küldjön képeket, videókat, rajzokat, apróbb nemeztárgyakat, rézkarcokat, rövid novellákat a tema@mail.index.hu-ra! Köszönjük!

Rovatok