Index Vakbarát Hírportál

Az MSZP és az LMP egyszerre tart tisztújítást, egyik izgalmasabb lesz, mint a másik!

2014. július 10., csütörtök 10:42 | aznap frissítve

Mindkét ellenzéki párt jövő hétvégén választ új vezetést, a legfontosabb tisztségekért várhatóan sehol nem lesz verseny. Az MSZP elnöke Tóbiás József lesz, a választmányi elnök Botka László marad. Az LMP-nél ugyanígy újraválasztják Schiffer Andrást és Szél Bernadettet, illetve várhatóan a választmányt vezető Vida Attilát is. A választmány viszont innentől elnökségnek hívják.

Az LMP nem változtat a parlamenti és az EP-választáson is sikeres csapaton, Schiffer András és Szél Bernadett társelnököknek információink szerint nem lesz kihívójuk a július 19–20-i kongresszuson. Átalakul viszont a pártot vezető testület, az eddig 13 tagból és 6 regionális delegáltból álló választmány helyét egy elnökség veszi át. A kilencfős elnökségbe a két társelnökön és az elnökségi titkáron kívül még hat tagot választanak, ezekért a helyekért már valódi verseny fog folyni. A titkári posztért már kevésbé, azt várhatóan továbbra is Vida Attila tölti majd be.

Az országos kongresszussal együtt egy budapesti kongresszust is tart az ökopárt, itt választják meg a főpolgármester-jelöltet is. A legnagyobb támogatottsága Osztolykán Ágnesnek van.

Izgalmak az MSZP-ben is csak a második vonalban várhatóak. A Mesterházy-féle vezetés lemondása után Tóbiás József és Botka László kihívó nélkül indul a pártelnökségért, illetve a választmányi elnökségért. A Népszabadság szerint az elnökhelyettesi tisztségre – ugyebár ezt töltötte be korábban a számlabotrányába belebukó Simon Gábor – a parlamenti mandátum nélkül maradó agrárpolitikus, Gőgös Zoltán, illetve Szanyi Tibor EP-képviselő versenyez. Alelnök lenne Ujhelyi István, Lukács Zoltán, Tóth Csaba, Márton Roland, próbálkozik még Gurmai Zita is.

Rovatok