Index Vakbarát Hírportál

Kunhalmi: Az MSZP elvesztette méltóságát

2014. július 10., csütörtök 12:21

Komoly önkritikát gyakorolt a Magyar Narancsnak adott interjúban kunhalmi Ágnes, az MSZP most megválasztott budapesti elnöke.

A pártom komoly baja jelenleg, hogy elvesztette a méltóságát, tartását a szavazói előtt. Szinte sértődötten vettük tudomásul, hogy 2010 után kisebb pártok is megjelentek a baloldali térfélen, nagypárti státuszunkat eleve elrendeltnek vettük. Ezáltal megkérdőjeleztük sok baloldali szavazó döntési kompetenciáját is. Nehezen fogadtuk el, hogy az MSZP-ből távozott egykori miniszterelnökök szerveznek alternatív baloldalt az MSZP szavazóinak vonzásával. Ezzel azonban azt is nehezítettük, hogy ezek a szavazók egyszer ismét MSZP-szavazók legyenek. Csak a jéghegy csúcsa volt, hogy 6-án nem gratuláltunk a győztesnek, és a vezetés nem ajánlotta fel egyből a lemondását.

Az MSZP budapesti vezetéséért éles küzdelem folyt, Kunhalmi végül öt szavazattal nyert Tüttő Katával szemben. Kunhalmi szerint a küldöttek úgy döntöttek, most inkább pártpolitikusra van szükség a budapesti MSZP élén, nem várospolitikusra.

Kunhalmi egyértelművé tette: az önkormányzati választásokon az ellenzéki pártokkal való együttműködés kialakításakor ragaszkodni fognak a valós támogatottsági arányokhoz. Az MSZP budapesti elnöke megérti a szövetséges kis pártok örömét az EP-választásokon elért eredményeik miatt, de szerinte ezek nem a valóságot mutatják. Kunhalmi szerint az MSZP támogatottságát jobban tükrözi az EP-választás után készült két közvélemény-kutatás. Az MSZP kompetens és helyben leginkább beágyazott jelöltjeivel ezért mindenképpen számolni kell az egyezkedéskor. Kunhalmi szerint a legjobb megoldás a teljes összefogás lenne. Ha ebbe más pártok nem mennek bele, akkor a koordinált indulás is szóba jöhet, azaz közös jelölt állítása a nyerhető kerületekben, külön-külön indulás a vesztesnek vélt helyeken.

Kunhalmi védelmébe vette a miskolci polgármesterjelöltet, a cigányozással vádolt Pásztor Albert volt rendőrkapitányt. Szerinte Pásztor rendőrként soha nem járt el diszkriminatívan, és polgármesterként sem tesz majd így.

Ha tényleg a problémát akarjuk megoldani, és nem pusztán a rasszistázásban akarunk elmerülni, akkor a valóságot kell látnunk. Segélykiáltásnak kell tekintenünk Pásztor, a többi rendőr és például a helyi pedagógusok panaszait.

Rovatok