Index Vakbarát Hírportál

Mocsai Lajos: Engem senki nem kérdezett

2014. július 12., szombat 08:54

Az oktatási törvények múlt hét pénteken elfogadott módosítása szeptember elsejétől újra önállóvá teszi a Testnevelési Egyetemet. Az intézmény ehhez több könnyítést kapott. Ahogy megírtuk, annak ellenére is viselheti majd az egyetem nevet, hogy nem lesz legalább két kara, nem fog legalább két tudományterületen oktatni, a rektornál pedig nem írják elő a doktori fokozatot.

Az országgyűlés ehhez egy tolvonással átírta az egyetemi fokozatok rendszerét. Az új szabályok szerint a sporttudományok területén a doktori fokozattal egyenértékűnek fogadják el az olimpián, a siketolimpián vagy a paralimpián elért 1-3. helyezést (míg a művészeti felsőoktatásban bizonyos díjak ugyanígy annak minősülnek).

Utóbbi pont miatt a sajtó lex Mocsainak nevezte el a módosítást.

Engem senki nem kérdezett meg azok közül, akik ezt a törvénymódosítást írták. Az pedig viszonylagos, mennyire tekinthető könnyítésnek, hogy négy olimpián és 17 világversenyen vettem részt

- mondta az indexnek Mocsai Lajos. A férfi kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya ugyanakkor kérdésünkre megerősítette: szeretne pályázni a rektori posztra, de visszautasította, hogy rá szabták volna a feltételeket.

Aki megfelel ezeknek, az pályázhat, és gondolom mások is megteszik ezt.

A rektori pályázatot a Magyar Olimpiai Bizottság fogja kiírni. A rektor személyéről - ugyancsak egy mostani módosítás szerint - az egyetem szenátusa dönthet majd.

Ehhez az új egyetem megalakulása után szeptemberben meg kell választani az új egyetemi szenátust. Ennek összetételére nekem semmilyen hatásom nem lesz. A rektor megválasztása tehát demokratikus és törvényes módon történik

- hangsúlyozta Mocsai Lajos.

A kapitánynak van víziója arról, hogy lehet ismét nemzetközi rangúvá tenni a Testnevelési Egyetemet.

1978 óta tanítok itt. Docensi fokozatot szereztem. Átéltem a Testnevelési Egyetem világhírnevét, aztán azt, amikor a létesítményrendszerében, finanszírozásában egyéb területeken történt változások miatt ez a rang elveszett. A sportegészségügy, a napi testnevelés, a mozgáskultúra, az életmód és életminőség javítása ma kiemelt startégiai ágazat, szeretném, ha a Testnevelési Egyetem megfelelne ennek a sokirányú elvárásnak. Ehhez szükség lesz a bemeneti feltételek szigorítására, és a képzés minőségének javítására.

Egyvalaki biztosan nem fog pályázni a rektori posztra. A most még a Semmelweis Egyetemhez tartozó Testnevelési és Sporttudományi Kar eddigi dékánja. Radák Zsolt egyetemi tanár, akadémiai doktor ezt firtató kérdésünkre csak ennyit mondott:

Úgy látom, ez most nem az én időm.

A dékán szerint miután docensi fokozattal is lehet pályázni a rektori posztra, ezt többen is megteszik majd. 

Mint megírtuk, az önállóvá váló egyetem a magyar felsőoktatásban hihetetlennek számító összeget, 17 milliárd forintot kaphat fejlesztésekre. Felújíthatják ingatlanjaikat, a Csörsz utcánál egy multifunkcionális sportközpontot építenének, és épületeket kapnának a Sportkórháztól.  

Mocsai Lajos mint tanár

Tanulmányok

Végzettség

Tanári munkakörök

Egyetemi kinevezések

Rovatok