Index Vakbarát Hírportál

Euroszkeptikus külügyminisztert neveztek ki Angliában

2014. július 15., kedd 11:40

David Cameron brit kormányfő az euroszkeptikus Philip Hammond, korábbi védelmi minisztert nevezte ki külügyminiszternek – írja a BBC. Az eddigi külügyminiszter, William Hague előző éjjel jelentette be váratlanul, hogy lemond.

Hammond kinevezésével párhuzamosan kormányátalakítást is tartanak. Leváltottak két Európa-párti politikust, Dominic Grieve főügyészt és Kenneth Clarke tárca nélküli minisztert, aki már a Thatcher-kormányban is miniszteri pozícióban volt. A BBC szerint ez utalhat arra, hogy az angol kormányban teret nyernek az euroszkeptikusok.

Philip Hammond, az új külügyminiszter korábban egy interjúban arról beszélt, hogy ha nem sikerül érdemben újratárgyalni Nagy-Britannia és az EU viszonyát, akkor a David Cameron által kilátásba helyezett, a kilépésről szóló népszavazáson arra fog szavazni, hogy Nagy-Britannia távozzon az unióból.

A több mint húsz év kormányzati munka után távozó Kenneth Clarke közben a BBC Radio 4-nak azt nyilatkozta a kérdésről, hogy nem szabad jelzésnek venni a mostani átalakítást. Szerinte őrültség azt gondolni, hogy minden angol kormányátalakítás mögött az Európa-politika kérdése állna.

A BBC cikke és Clarke is kiemelte, hogy a mostani kormányátalakításnak köszönhetően nagyobb szerep jut az angol kormányban a női politikusoknak.

Rovatok