Index Vakbarát Hírportál

Nem lett volna szabad a rendőröknek földre teperni a csendháborítókat

2014. július 15., kedd 09:36

Elkészült a Független Rendészeti Panasztestület jelentése a tavalyi, szombathelyi karneválon történt rendőri akcióról – írja a nyugat.hu. Azt gondolják, túlzó és jogsértő volt a rendőrök fellépése. Tavaly közel húsz rendőr vonszolt ki a tömegből néhány fesztiválozót, mert körülöttük valaki engedély nélkül dobolt. Többjüket a földre is levitték. A szemtanúk már akkor is arról beszéltek, hogy eltúlzott és színpadias volt a fellépés, de az ügyészség és a nyomozóügyészség is úgy érezte, minden rendben van.

A panaszos csak a fellépés súlyosságának indokoltságát szerette volna megvizsgáltatni, de a panasztestület azért megjegyzi, hogy a rendőröknek eleve sokkal jobban oda kellett volna figyelnie arra, hogy kik ellen intézkednek.

Egyértelmű utasításokkal kellett volna ellátni a tömeget, hogy az ott tartózkodók számára egyértelmű legyen [...] a rendőrök részéről elvárt magatartás.

A szöveg szerint, mivel a rendőrök is látták, hogy több fesztiválozó közvetlenül a dobolók mellett áll, különösen indokolt lett volna szétválasztani a dobosokat az egyéb jelenlévőktől, és egyáltalán semmi szükség nem volt arra, hogy a rendőrök azokat is kivonszolják a tömegből, akik a csendháborító dobosok mellett álltak.

A konkrét intézkedésről azt állapította meg a jelentés, hogy nem szabadott volna a rendőröknek megbilincselni a fesztiválozókat, mert fizikailag nem álltak ellen az intézkedésnek. Ráadásul a rendőrök nem közölték a nevüket és az igazolványszámukat, pedig ezt még akkor is megtehették volna, amikor már bilincsben voltak a fesztiválozók.

Az is indokolatlan volt, hogy a rendőrök ezután bevitték az előállított fesztiválozókat az őrszobára, ahol majdnem két órán keresztül várakoztatták őket. A jelentés szerint a rendőrök már azzal véget vetettek a csendháborításnak, hogy kiemelték a dobosokat. Amikor átkísérték őket a rendőrautóhoz, már bőven lehetőségük lett volna igazoltatni is, így a személyazonosság megállapításának célja sem lehetett megfelelő indok. Miközben az előállított fesztiválozók az őrszobán várakoztak, a rendőrök semmi olyat nem csináltak, ami indokolta volna a fesztiválozók jelenlétét. Ezzel tehát a rendőrség indokolatlanul korlátozta a fesztiválozók személyes szabadságát.

A panasztestület szerint olyan komoly szabálysértést követtek el a szombathelyi rendőrök, hogy a jelentést megküldik az országos rendőrfőkapitánynak.

A Független Rendészeti Panasztestületet 2008-ban állított fel az Országgyűlés, hogy a rendőrség ellen olyan fórumokon is lehessen panaszt beadni, amely nem része a rendőri hierarchiának.

Rovatok