Index Vakbarát Hírportál

Figyelő: Egybegyúrnák az ELTE-t, a BME-t és a Semmelweist

2014. július 17., csütörtök 10:08 | aznap frissítve

A Figyelő szerint Orbán Viktor egybegyúrná a nagy budapesti egyetemeket. A lap szerint a kormányfő azt szeretné, hogy a magyar felsőoktatás teljesítménye váljon láthatóvá a nemzetközi felsőoktatási piacon, és legalább egy egyetem küzdje fel magát a top 200-ba.

Ez önállóan egyetlen magyar egyetemnek sem sikerülhet, ám ha a University of London mintájára egybeolvasztanák a Budapesten működő ELTE-t, Műegyetemet és Semmelweis Egyetemet, akkor növekedne a tudományos teljesítmény, és lenne esély javítani a helyezést az egyetemi rangsorban.

A Figyelő értesülése szerint az sem kizárt, hogy szakterületenként integrálják az intézményeket: külön az orvosi, a műszaki, a bölcsész- és társadalomtudományi, a közgazdasági és agrár képzőhelyeket, függetlenül attól, hol működnek.

A lap egy olyan elképzelésről is ír, ami két évvel a Corvinus megszűnéséről keringő hírek után ismét érintheti az egyik legsikeresebb magyar egyetemet. Az elképzelés szerint a Corvinus kertészeti, élelmiszeripartudományi és tájépítészeti karát a gödöllői Szent István Egyetemhez, a társadalomtudományit pedig a Nemzeti Közszolgálati Egyetemhez csatolnák.

Ebben az esetben meg is pecsételődne a Közgáz sorsa, hiszen nem maradna három önálló kara, ami feltétele az önálló egyetemi működésnek. Ezzel a Magyarországon és külföldön is elismert Corvinus eltűnne.

Rostoványi Zsolt, a Corvinus rektora a felvetés kapcsán Varga Mihályt idézte, aki két éve a hasonló híreket kommentálva azt mondta: semmi ok nem lenne a Corvinus megszüntetésére, ez értelmetlen és rossz döntés lenne. A piac megmérte és jónak találta az egyetemet.

A lap egy olyan elképzelést is ismertet, amely szerint két közgazdász-elitképző helyet hoznának létre az országban a Corvinus ellenpontjaként. Egyet a Kecskeméti Főiskola bázisán, egyet pedig Budapesten. Utóbbi lényegében magánfinanszírozású lenne, a gazdasági élet szereplőitől, nagyvállalatoktól várná az állam, hogy beszálljanak a finanszírozásába.

Rovatok