Index Vakbarát Hírportál

Lépfene: milliós büntetésekkel megúszhatják

2014. július 17., csütörtök 09:57

Ötmilliárd forint az élelmiszer-biztonság szabályait legdurvábban megsértőkre kiszabható plafon, egészségre ártalmas közfogyasztási cikk készítőjére, forgalmazójára pedig ötévi börtön is várhat a büntető törvénykönyv alapján. Ugyanakkor a HVG szerint ennél jóval enyhébb büntetéssel kalkulálhatnak az állattartó, a beteg marhákat legelőn, illegálisan levágó City-Farm Kft., illetve a kísérőokmányok nélkül átvett húst elkészítő és eladó Füredi Hableány Bt. tulajdonosai.

Mint ismert, július elején nyolc ember is lépfene-fertőzéssel került kórházba Tiszafüreden, miután beteg szarvasmarhákat vágtak le illegálisan. A hús egy része családi felhasználásra került, a másik részét pedig a több konyhát is üzemeltető füredi Hableány Bt.-hez szállították, és rajtuk keresztül bekerült a közétkeztetésbe.

A HVG szerint a két cég lehetséges büntetése attól függ, hogy mi bizonyítható, szándékosan vagy gondatlanságból történt az eset, hány szabálytalanságot talál az állategészségügyi hatóság, és ezeket milyen súlyosnak ítéli. A bizonyítás nem ígérkezik egyszerűnek, legalábbis a két cég állategészségügyi hatóságnak adott nyilatkozata ellentmond egymásnak. Többek között ezért fordult a rendőrséghez a hatóság.

A rendőrség ártalmas közfogyasztási cikkel visszaélés bűntett miatt nyomoz, az állategészségügyi hatóság pedig közigazgatási eljárás keretében állapítja meg a kiszabandó bírságot. Élelmiszer-ellenőrzési és élelmiszerlánc-felügyeleti bírság is várhat a vállalkozásokra, az alapbírság 15 ezer forint, de ezt a jogsértés súlyától függően akár 15-szörös szorzóval is számíthatják, sőt több tényállás együttes fennállása esetén valamennyi szorzót összeszorozva állapítják meg a várhatóan többmilliós összeget.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság szerint két gyanúsítottat kihallgatott, és vizsgálja további személyek felelősségét, de az ügyben ennél többet nem mondott.

Elméletileg az, aki forgalomba hozatal céljából egészségre ártalmas közfogyasztási cikket készít vagy tart, kétévi szabadságvesztéssel büntethető. Aki forgalomba hozza, három évet kaphat, de ha nem szándékosan, hanem gondatlanságból tette, akkor egy évnél nem lehet több a büntetés. Az pedig egyáltalán nem büntethető, aki amikor a cikk ártalmas voltáról tudomást szerez, mindent megtesz, hogy az ne kerüljön a forgalomba.

A vendéglős ügyvédje szerint a Hableány Bt. igazgatóját ártalmas közfogyasztási cikk gondatlan forgalomba hozatalának vétségével gyanúsítják, így nem esélyes a büntetőjogi felelősségre vonás.

Rovatok