Index Vakbarát Hírportál

A minimális pont is elég a kisebb főiskolákon

2014. július 24., csütörtök 19:57 | aznap frissítve

Évek óta megfigyelhető az a trend, hogy a felvételizők a nagyobb egyetemek felé orientálódnak. Ugyan demográfiai okokból folyamatosan csökken a felvételizők összlétszáma is, de a csökkenés egyes helyeken jóval nagyobb mértékű ennél. A kisebb főiskolák nehéz helyzetbe kerülnek, ha elfogynak a hallgatóik.

2013-ban az előző évhez képest a nagy egyetemeken 15 százalékkal csökkent a jelentkezők száma, több vidéki főiskolán azonban 40-45 százalékkal is.

Grafikonunkon azt láthatja, hogy alakult az első helyen az adott főiskolát választó felvételizők száma. Ez az adat elsősorban a főiskola iránti érdeklődést és a vonzó kínálatot mutatja. Egy főiskolát ugyanis az jelöl be első helyen a felvételi jelentkezésnél, aki mindenképpen oda szeretne menni, mert ott talál megfelelő képzést.

 

Szinte mindenhol jelentős a csökkenés. A számok alapján ezek iránt a főiskolák iránt a kereslet tíz év alatt 75-80 százalékkal csökkent. Egy kivétel látható, a Kecskeméti Főiskola, ami a többi intézménynek is példát mutathat. A főiskola aktív kampányt folytatott, népszerű a kecskeméti Mercedes-gyárra épülő járműmérnöki képzésük, de egyre többen érdeklődnek az agrár- és a pedagógiai képzések iránt is.

A jelentős mértékű csökkenést a főiskolák vezetői nagyrészt a korábbi kétéves felsőfokú szakképzések átalakításával magyarázzák. Pedig a hallgatókat folyamatosan elvesztő főiskoláknak az utóbbi években egyre inkább ez a terület jelentett lehetőséget a kiesők pótlására. A főiskoláknak a költségtérítéses képzéseikben bízhatnak, illetve a pótfelvételiken ők tudják felszívni azokat, akik nem kerültek be az első vagy második helyen megjelölt intézménybe.  

Nézzük meg, milyen pontszámok vannak ezeken a főiskolákon (alap-/osztatlan képzés, nappali, államilag finanszírozott). A táblázatból jól látszik, hogy mindegyik jellemző szakra jelenleg a minimum ponthatárral be lehet kerülni.

Ponthatárok a főiskolákon         
Intézmény Szak Ponthatár 2013 Ponthatár 2014
Kecskeméti Főiskola járműmérnöki 240   260
Kecskeméti Főiskola gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnöki 252 252   260
Eötvös József Főiskola tanító 244   260
Eötvös József Főiskola óvodapedagógus 242   260
Eszterházy Károly Főiskola germanisztika 290   260
Eszterházy Károly Főiskola magyar 252   260
Szolnoki Főiskola műszaki menedzser 246   260
Szolnoki Főiskola gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnöki 242   260
Nyíregyházi Főiskola gépészmérnöki 243   260
Nyíregyházi Főiskola magyartanár; történelemtanár és állampolgári ismeretek tanára 317   260
Dunaújvárosi Főiskola mérnökinformatikus 240   260

Rovatok