Index Vakbarát Hírportál

Ombudsman: Jogszerűtlenül állítottak elő egy idős roma férfit

2014. július 28., hétfő 13:26

Székely László, az alapvető jogok biztosa a legfőbb ügyészhez fordult, amiért szerinte jogszerűtlenül állítottak elő egy 70 éves roma férfit, akinek megsértették a tisztességes eljáráshoz való jogát.

Az idős embernél házkutatást tartottak, azonban mivel ellenszegült, előállították. Ez azonban az ombudsman közleménye szerint nem törvényes előállítási ok: egyrészt a férfi ellenállását testi kényszerrel és bilinccsel megtörték, másrészt nem is gyanúsíttottként, hanem tanúként hallgatták ki, ebben a minőségében pedig később is kihallgathatták volna.

A férfi állítása szerint az egyik rendőr és egy civil ruhás nyomozó megütötte, az ütésektől a székek közé esett, a földön pedig még bele is rúgtak. A férfi még aznap este felkereste az orvosi ügyeletet, másnap reggel pedig a sebészetre ment. Ezután háziorvosa mentővel a fővárosi baleseti központba vitette, ott öt napig kezelték.

Letagadták a sérülését

Az előállítás végrehajtásáról szóló rendőri jelentés nyilatkozat részében a panaszos kijelentette, hogy sérülései a rendőri intézkedéskor keletkeztek, és orvosi ellátást nem kapott. Az ombudsmani hivatal közleménye szerint azonban ezt a nyilatkozatot sem a gyömrői rendőrőrs parancsnoka, sem a monori rendőrkapitányság vezetője nem vette figyelembe, amikor kivizsgálta a történteket. Az őrsparancsnok ráadásul azt írta a jelentésében, hogy a panaszos úgy nyilatkozott: nem keletkezett sérülése – idézi az ombudsman jelentését az MTI.

Az ombudsman és helyettese közös jelentésében megállapította, hogy

a gyömrői rendőrőrs munkatársai súlyosan megsértették a panaszos személyes szabadsághoz és emberi méltósághoz való jogát.

Az alapjogi biztos felkérte a Pest megyei rendőrfőkapitányt, gondoskodjon arról, hogy az irányítása alá tartozó rendőri szervek az előállításokat a jogszabályok betartásával hajtsák végre, és a rendőri bántalmazásról szóló bejelentések kivizsgálása mindig a lehető legalaposabban történjen.

Nemzetiségi hovatartozás miatti diszkrimináció nem merült fel a panaszossal szembeni rendőri intézkedések, valamint az ügyészségi nyomozás alatt – állapította meg az alapjogi biztos és helyettese a közös jelentésben.

Rovatok