Index Vakbarát Hírportál

Megkezdődött a Fidesz mélyrepülése!

2014. július 30., szerda 12:53

A Nézőpont Intézet szerdán publikálta a Heti Válasz megbízásából készített közvélemény-kutatását. Az 1000 fő telefonos megkérdezésével végzett felmérés alapján a Fidesz-KDNP továbbra is óriási fölénnyel vezet a pártok versenyében, a kormánypártokkal az összes megkérdezett 33 százaléka szimpatizál. Ez a 33 százalék ugyanakkor a hibahatáron túli, négyszázalékos csökkenést jelez júniushoz képest.

A Fidesztől az összes megkérdezett körében 20 százalékkal marad le a Jobbik (13 százalék), a szélsőjobboldalt a három baloldali párt az EP-választás eredménye szerinti sorrendben követi: az MSZP a legerősebb 7, a DK a második 5, míg az utolsó az Együtt-PM 3 százalékkal. Az LMP-nek viszont a Nézőpont masszívabb, 6 százalékos törzsbázist mért. Azt azért érdemes megjegyezni, hogy a kisebb támogatottságú pártoknál a legnagyobb a mérések hibahatára.

Érdekes, hogy a választói aktivitás – legalábbis szóban – majdnem a kétszerese a májusban tapasztaltnak. A mért 57 százalékos részvétel mellett a biztos szavazóknál a Fidesz-KDNP 41 százalékot kapna, a Jobbik tartaná a második helyet 23 százalékkal. A többi párt is átvinné azt a bizonyos küszöböt: az MSZP 13, a DK és az LMP 8-8, az Együtt-PM pedig 6 százalékos támogatottsággal rendelkezik.

A közelgő önkormányzati választások kimenetelét persze az országos pártpreferencia alapján nem nagyon lehet kikövetkeztetni, de ha valóban pontos, akkor jelzésértékű lehet a Nézőpont elégedettségi felmérése:  eszerint az emberek 23 százaléka „teljes mértékben elégedett” települése polgármesterének munkájával, további 44 százalék pedig „inkább elégedett”. 

Rovatok