Index Vakbarát Hírportál

A DK-s Varju László 1,4 millióért lépett le, aztán újra képviselő lett

2014. augusztus 1., péntek 08:46 | aznap frissítve

Varju László (52), a Demokratikus Koalíció politikusa az április 6-i választáson nem jutott be a parlamentbe, ezért megkapta a lelépő képviselőknek járó milliós búcsúpénzt az Országgyűléstől. Pártja azonban jól szerepelt az uniós választáson. Molnár Csaba Brüsszelben folytathatta a politizálást, ő pedig megörökölte a mandátumát, így kevesebb mint két hónap után újra országgyűlési képviselő lehetett. Az egymilliós lelépési pénzt nem kell visszafizetnie, írja a Blikk.

Mivel az alapfizetése havi 394 ezer forint volt, így bő 2,3 millió járt Varjunak. Ebből adózás után – beleszámítva a kétmillió feletti rész 75 százalékos különadóját – 1,4 milliót kapott kézhez, közölte az Országgyűlés sajtóirodája.  

Varju a Blikknek azt mondta: joggal vette fel a pénzt, majd sajátos magyarázattal állt elő: 

Ebből fizettem ki az igaz­ságtalan orbáni rendszer rám rótt jogtalan kártérítését, amit Papcsák Ferenc fideszes képviselőnek ítéltek meg. Majdnem egymillió forintot kellett neki fizetnem egy korábbi állításom miatt. Így a rendszer pénzéből a rendszer embere részesült. A maradék mintegy kéthavi juttatást pedig azért vettem fel, mert ennyi ideig valóban nem volt állásom.

A Blikk még nagyon helyesen megjegyzi, hogy a képviselői lelépési pénz jókora előjog. A képviselőket eleve négy évre választják, miért is járna nekik a lelépéskor végkielégítés. Főleg ennyi. Egy átlagembernek négy év munka után egyhavi végkielégítés jár, hathavi pénzt 25 év munka után kaphatna.

Rovatok