Index Vakbarát Hírportál

Ez olyan, mintha Orbánt küldenék Washingtonba

2014. augusztus 1., péntek 07:37

Zárt üléseken hallgatja meg a parlament külügyi bizottsága a nagykövetjelölteket. Egyelőre csak néhány név szivárgott ki, de úgy tűnik, a fontosabb állomáshelyekre Orbán Viktorhoz közel álló, lojális emberek kerülnek.

Egyáltalán nem szokatlan, hogy egy kormányváltás után lecserélődnek a nagykövetek, csakhogy most nem volt kormányváltás, mégis lesznek látványos helycserék a fontos és kevésbé fontos állomáshelyeken. Bár már megvannak a nagykövetjelöltek, akiket a parlament külügyi bizottsága épp a napokban hallgat meg, egyelőre nem tudni, kik a posztok várományosai. Természetesen ahogy mindig, most is szivárognak ki nevek, ezekből szemezgettünk.

A fontosabb állomáshelyek közül már nagyjából tudni lehet, kit küldenének Washingtonba és Moszkvába. Az orosz fővárosba az a Balla János menne, aki eddig a római nagykövet volt. Ő az, akinek a helyére az az olaszul nem beszélő Szentmihályi Szabó Péter lépett volna, akinek a jelölésén még a jobboldalon is annyira meglepődtek, hogy inkább maga lépett vissza. Diplomáciai körökben Ballát okos, jó képességű diplomatának tartják, de áthelyezésében szerepet játszhat az is, hogy erősen fideszes kötődésű, ráadásul kifejezetten jóban van Orbán Viktorral.

A moszkvai állomáshely stratégiailag jelentősebb, mint az olasz, főleg most, a keleti nyitáskor, amikor még egy ukrán-orosz konfliktussal is szembe kell néznie a kormányzatnak. Ballának tehát nem lesz könnyű dolga, főleg most, hogy Oroszország ellen az unió szankciókat léptet életbe, amire Moszkva is nyilván szankciókkal reagál majd. 

Moszkvához hasonlóan Washington sem könnyű falat, az Egyesült Államok és Magyarország viszonya egyáltalán nem rózsás, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy Orbán Viktornak évek óta esélye sincs arra, hogy Barack Obama amerikai elnök fogadja. Eddig Szapáry György képviselte Magyarországot Washingtonban, helyére ültetnék most Orbán egyik bizalmasát, Szemerkényi Rékát. Ismerői szerint Szemerkényi jól képzett pártkatona, aki ugyan meggyőződéses fideszes, de komoly felkészültségű szakember hírében áll. Az más kérdés, hogy mekkora mozgástere lesz. Mindenesetre Szemerkényiről mondta azt az egyik forrásunk, hogy ha őt küldik, az olyan, mintha Orbánt küldenék. 

Korábban egyébként Németh Zsoltról mondta mindenki, hogy ő lesz a washingtoni nagykövet, de a fideszes politikus végül itthon marad, sőt  ahogy arra az origo cikke rávilágít – a hozzá köthető nagykövetek egy részét is visszahívják vagy áthelyezik állomáshelyeikről. Ezt pedig sokan úgy értékelik, hogy Martonyi János és Németh Zsolt  a kormányzat külpolitikájára gyakorolt  befolyása csökkent. 

Fontos állomáshely még Peking, Párizs, London, Bécs és Berlin, de egyelőre nem tudni, kit jelölnek majd ezekbe a városokba. Úgy tudjuk, a berlini poszt várományosa sokáig Bába Iván volt, aki a külügyminisztérium közigazgatási államtitkára volt az előző ciklusban, csakhogy vele nemrég közölték, hogy inkább nyugdíjaznák. 

Információink szerint a madridi posztot Győri Enikő külügyi államtitkár kaphatja meg, aki már volt egyszer nagykövet, méghozzá Rómában, Balla János előtt.

Szintén a külügyminisztériumban dolgozott és uniós ügyeket vitt Müller Adrienn, aki értesülésünk szerint Rigában lesz nagykövet.

Az 1975-ös születésű Ódor Bálintra Kanadában vár nagyköveti állás. Ódor a kilencvenes években Svájcban tanult, majd az első Fidesz-kormány alatt a külügyminisztériumban kapott állást, édesapja volt a berni nagykövet.

A szintén fiatalnak számító Szíjjártó Orsolya (aki csak névrokona Szíjjártó Péternek) Ódorhoz hasonlóan szintén külföldön végezte a tanulmányait, egyebek mellett a madridi diplomataképzőben. Később uniós és turisztikai szakterületeken dolgozott Brüsszelben, több nyelven felsőfokon beszél. Őt Hágába küldik Sümeghy Gyula helyére. A diplomaták körében Hága nem számít egy különösebben izgalmas és fontos helynek, ezért súlytalan, de kényelmes pozíció vár Szíjjártóra. 

Nem kulcspozíció, de fontos hely Dél-Amerika. Brazíliába Konkoly Norbertet küldik, aki eddig Portugáliában volt. Mivel a kormány nemcsak kelet, de Latin-Amerika felé is nyit, ezért Konkoly nem fog unatkozni.

De nemcsak a kinevezések érdekesek, hanem a visszahívások is. Merthogy a csereberének lesznek vesztesei. Például az ankarai nagykövet, Hóvári János. Sokakat megdöbbentett, hogy az előző ciklus elején még helyettes államtitkárként dolgozó Hóvárinak ott kell hagynia Törökországot. Néhányan ezt azzal magyarázzák, hogy a tudományos szférából érkező, nemzetközileg is elismert történész-turkológus nem volt elég jó diplomata, ami ez esetben annyit jelent, hogy nem állt ki teljes mellszélességgel a kormányzat mellett. Ebben lehet némi igazság, hiszen miközben az Orbán-kormány keletre nyitott és udvarolt mások mellett Törökországnak is (a kormányfő legutóbb Tusnádfürdőn dícsérte a török modellt), a független értelmiségiként elkönyvelt Hóvári bírálta a török kormányt.

A választás előtt egyébként nagy volt a tolongás a külügyi helyekre, sok fideszes káder akart ott pozíciókhoz jutni. Csakhogy a hely limitált, hiába van tervbe véve, hogy új állomáshelyeket nyitnak, például Peruban és Mongóliában.

Abba, hogy kik legyenek a nagykövetjelöltek, leginkább Navracsics Tibor és Szijjártó Péter szólt bele, sőt úgy tudjuk, a két fideszes politikus ebben a témában rivalizált is egymással.  

Rovatok