Index Vakbarát Hírportál

Vizsgálati indul a körútra hulló betondarabok miatt

2014. augusztus 1., péntek 17:51

Zsömle nagyságú betondarabok hullottak péntek reggel a Margit körúti forgalomba az éppen bontás alatt álló Ipari Minisztériumból. Csak szerencsén múlott, hogy senki nem sérült meg és csak kisebb anyagi kár keletkezett egyetlen autóban. Nem ez volt az első kellemetlen meglepetés a bontás során, legutóbb az épület egyik szárnya egy hiba miatt hatalmas robajjal váratlanul összeomlott.

Az, hogy törmelék darabok leesnek a földre egy bontott épületből, az teljesen természetes, ez nem rendkívüli esemény egy bontás során. Sem omlás, sem omlasztás nem történt, a normál technológia szerint folyt a munka

– mondta az Indexnek Halmai Zoltán, a beruházást koordináló Millenáris Széllkapu Nonprofit Kft. vezetője. Halmai azt is elmagyarázta, mi történt: az egyik épületrészen a kilencedik emeleti födémet bontották péntek reggel, és az innen lehulló darabok megpattantak az épületrész előtt álló, már a negyedik emeletig lebontott másik épületen, így estek a Margit körútra.

A körútra hullott törmeléket viszonylag gyorsan sikerült eltakarítani. A betonhullásban senki nem sérült meg, egy közelben álló gépkocsi azonban kicsit megszenvedte az esetet. Az autó tulajdonosával már el is rendezte az ügyet a Széllkapu Kft. 

„Ilyen eset természetesen nem fordulhatna elő, valamilyen hiba történt reggel. Egyelőre nem tudni, hogy ki a felelős, vagy van-e egyáltalán felelős, és hogy mi vezetett ide, de vizsgálatot indítottam az ügyben."

Ez a bontási folyamat szerinte "az átlagosnál bonyolultabb, mert egy magas épületet kell szűk, lakott területen, forgalmas utak közvetlen közelében lebontani. De ez természetesen nem adhat felmentést semmilyen hiba alól, hiszen azt valamennyi bontásban közreműködő kezdettől fogva tudja, hogy itt bizony jár a villamos meg az autók”

– mondta Halmai.

Az igazgató azt is kifejtette, hogy az épület bontása folyamatos újragondolással, tervezéssel jár. „Ahogy haladunk előre mindig újabb és újabb problémák merülnek fel, ezért folyamatos a bontáson a tervezői jelenlét és a statikai tervezés is” – mondta.

A májusi váratlan omlás is belső vizsgálatot indított a vállalat. Akkor az derült ki,  hogy rossz sorrendben bontották az épületet, többek között ezért omlott össze nagyon gyorsan a ház. A födémek túlterhelés elleni védelme sem volt megfelelő, ezért egy tartógerenda elrepedt, majd megrogyott.

Az az omlás így nézett ki egy közeli házból filmezve:

Összeomlott a volt Ipari Minisztérium

A pénteki esetről megkérdeztük egy másik, épületbontásokat végző cég vezetőjét is, aki saját és cége nevének elhallgatását kérve elmondta, hogy ennél a bontási technikánál tulajdonképpen az a lényeg, hogy felülről "lemorzsolják" az épületet, és ezzel az jár, hogy nagyobb darabok is a földre hullanak. "Korábban ezt a technológiát alkalmazták a Volga szálló bontásánál is, és ott is okozott hasonló problémákat" – mondta, és hozzátette, hogy a megoldás az lett volna, ha egy másik technológiával kezdik el a bontást.

Péntek délután megkérdeztük az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságot, hogy indult-e hivatalos vizsgálat az ügyben, bár úgy tudjuk, egyelőre nem.

Rovatok