Index Vakbarát Hírportál

Hibáztak a rendőrök a baseballütős buzizásnál

2014. augusztus 5., kedd 17:48

Csaknem egy évvel a homofób incidens után megszületett a Független Rendészeti Panasztesület állásfoglalása annak a férfinak az ügyében, akit egy csók miatt baseballütővel fenyegettek meg a budapesti Harminckettesek terénél. Szijártó Imre tavaly augusztus 14-én hajnalban a rendőröktől kért segítséget a fenyegetőzővel szemben, aki arra reagált így, hogy a férfi egy trafik előtt várakozva megcsókolta a barátját.


Csalódott a rendőrökben

Az ügye rendőri kezelését sokan annyira felháborítónak találták, hogy még tüntetés is volt emiatt tavaly a józsefvárosi rendőrkapitányság épülete előtt. A panasztestület, melyhez a Háttér Társaság a Melegekért nevű jogvédő szervezet segítségével fordult, végül igazat adott a tiltakozóknak – tudta meg az Index. A panasztestület kimondta, hogy a rendőri intézkedés diszkriminatív volt, és súlyosan megsértett több alapjogot is, így a tisztességes eljáráshoz való jogot, a jogorvoslathoz való jogot.

A határozatban egyesével végigvették az intézkedéssel kapcsolatos problémákat.

A panasztestület – mivel erre nincs hatásköre – azzal nem foglalkozott, hogy a rendőrség mindent megtett-e a bűncselekmény (vagyis közösség tagja elleni erőszak) eredményes felderítése érdekében, illetve hogy miért nem indult azonnal büntetőeljárás Szijártó feljelentése nyomán.

Hogy a panasztestület állásfoglalásának lesz-e következménye, az az országos rendőrfőkapitányon múlik. A panasztestület elküldte neki az állásfoglalását, saját hatásköre szankció kiszabására nincs.

Rovatok