Index Vakbarát Hírportál

Nyomoznak az érpataki akasztás miatt

2014. augusztus 5., kedd 20:50

 Közösség elleni uszítás gyanújával nyomozás indult a hétvégi érpataki bábuakasztás ügyében. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében fekvő 1700 fős falu radikális javaslatairól ismert polgármestere Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő és Simon Peresz izraeli elnök fényképével kidekorált bábuit végezte ki nyilvánosan.

Bár a történtek miatt hétfőn a magyar külügyi tárca is felháborodását fejezte ki, a Legfőbb Ügyészséghez az izraeli nagykövetség fordult. A nyomozás kedden ennek nyomán indult el.

Orosz Mihály Dicsőség a névtelen palesztin hősöknek! Igazságot Palesztinának! címmel „önkormányzati és civil tiltakozást” szervezett, az Érpataki Modell Országos Hálózata és a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalommal közösen. Ezen az érpataki polgármester az Izrael által elkövetett, palesztinokat sújtó népirtás ellen tiltakozó beszéde után – hóhér közreműködésével – szimbolikusan felakasztatta a két izraeli vezetőt

Fazekas Géza, a Legfőbb Ügyészség szóvivője kedden az MTI-vel közölte: a feljelentésnek minősülő izraeli megkeresést a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészségnek továbbították. Ezután a Nyíregyházi Járási Ügyészség kedden közösség elleni uszítás bűntettének gyanúja miatt nyomozást rendelt el, amellyel a Nyíregyházi Rendőrkapitányságot bízta meg.

Izrael budapesti nagykövete közleményt adott ki, amelyben megdöbbenésének és aggodalomának adott hangot „az Izrael-ellenes és antiszemita horror show” miatt. Kifejtette: egy magyar szélsőjobboldali, helyi politikus „ismételten a legrosszabb felbujtó szavakat használja Izrael első számú vezetői ellen. Támogatói tapsviharának kíséretében gyakorlatilag nyilvánosan elkövetett gyilkosságra buzdított”.

A nagykövet leszögezte: demokratikus országként Izrael tiszteletben tartja a gyülekezés szabadságát és a szabad véleménynyilvánítás jogát, de az antiszemita, rasszista nézetek terjesztését országa nem fogadja el.

Magyarország kormányának cselekednie kell, hogy megállítsa ezeket a veszélyes tetteket – jelentette ki Ilan Mor, aki bizonyos benne, hogy a magyar törvényeknek megfelelően hamarosan kivizsgálják az esetet.

Rovatok