Index Vakbarát Hírportál

Jóval az ukrán válság előtt eldőlt már a tankeladás

2014. augusztus 19., kedd 07:34

Pénteken az orosz külügyminisztérium egy széles körben eddig ismeretlen, neonácikhoz köthető magyar nyelvű portálra, a Hídfő.net-re hivatkozva azzal vádolta meg Magyarországot, hogy az uniós fegyverexport szabályait megsértve, egy közvetítőn keresztül T-72-es tankokat szállít Ukrajnának. A Külügyminisztérium gyorsan közleményt adott ki, amelyben a "leghatározottabban cáfolta" azt, hogy Magyarország haditechnikát szállítana Ukrajnába.

A Hídfő.net a cikkét két dologra alapozta: vasúton szállított tankokról készült olvasói fotókra (ezek a tankok a minisztérium szerint nem lépték át az országhatárt, csak egyik honvédségi raktárból vitték azokat a másikba) és arra a tényre, hogy a HM EI (Honvédelmi Minisztérium Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő) Zrt. "az ukrán válság kirobbanása óta (...) két pályázatot is kiírt használt T-72-es harckocsikra". Az első, 58 tankról szóló tenderre tavasszal, a másik, 22 kocsiról szóló tenderre nyáron lehetett pályázni.

Csakhogy már tavaly nyáron, hónapokkal az ukrán válság kirobbanása előtt nyilvános volt a magyar honvédségnek az a terve, hogy eladjon sok tucat régi T-72-es harckocsit.

Először Móró Lajos, a HM EI Zrt. vezérigazgatója beszélt arról 2013 májusában a Magyar Hírlapnak, hogy értékesíteni szeretné a honvédség a mezőfalvai és kalocsai laktanyákban tárolt "inkurrens" anyagokat és technikát, aztán bezárnák a bázisokat, és ezzel összesen 1 milliárd forintot terveznek spórolni. Móró megemlítette, hogy Kalocsán például olyan teherautók és terepjárók állnak, amelyekből már fa nőtt ki. A vezérigazgató ebben a cikkben elmondta azt is, hogy a kalocsai bázison lévő holmikat egyben hirdetik meg, kivéve a harckocsikat, azokat külön csomagban értékesítik, mert a T-72-esek fegyvernek számítanak, és ezért csak hadiipari tevékenységre jogosult vállalkozás szerezheti meg őket.

A témára felfigyelt egy MSZP-s képviselő, Juhász Ferenc, és kérdést adott be a parlamentben Hende Csabához, a honvédelmi miniszterhez  "a Magyar Honvédség raktárkészletének értékesítéséről". Hende válasza 2013. június 18-án jelent meg a parlament honlapján. Felsorolta az eladni tervezett haditechnikai eszközöket, és a listán szerepelt 104 darab T-72-es típusú közepes harckocsi is. Ezek közül Hende szerint akkor 62 darab tank nyilvános értékesítésének előkészítése folyt.

Az MSZP-s rákérdezett arra is, hogy mekkora bevételre számítanak az értékesített harci járművekből. Hende a harckocsik vonatkozásában erre nem adott választ, mondván a pályázatokat még nem írták ki vagy még nem zárultak le, "így a várható bevételről a tárcának üzletpolitikai okokból sem szerencsés nyilatkoznia".

Juhász pár nappal később futott még egy kört, és megkérdezte Hendétől, hogy a T-72-es harckocsik kiárusítása nem jelent-e képességcsökkenést. A miniszter válasza az volt, hogy nem, van elég tankunk, továbbá:

Az értékesítésre tervezett – honvédelmi célra feleslegessé nyilvánított – harckocsik felújítása gazdaságtalan, további tárolásuk, őrzésük és technikai állapotuk fenntartása felesleges költségfelhasználással járna, amely a rendszeresített eszközök technikai kiszolgálására és javítására rendelkezésre álló erőforrást csökkentené.

A Hídfő.net cikke már a címében is azt hangsúlyozta, milyen olcsón, "hulladékvas" áron adott most túl a harckocsikon a honvédség. Az 58 tankos pályázat nyilvános dokumentumaiból nem derül ki vételár, viszont a későbbi, 22 harckocsis pályázat tartalmazott minimál kikötést, eszerint a legalacsonyabb bruttó összeg 45 millió 220 ezer forint (ebben már benne van az áfa is). Így egy tank körülbelül 2 millió forintra jön ki.

Mindkét pályázatot az Excalibur Defense Kft. nyerte. Az eredményről kiadott tájékoztatókban a végső ár nem szerepel. Annyit tudni csak, hogy a 22 tankos tenderen még legalább egy pályázó volt rajtuk kívül, mert nyilvánosságra hozták a "második legkedvezőbb árajánlatot tett cég" nevét (a Pilis Vadászbolt Kft. volt az). Ebből azt ki lehet következtetni, hogy az Excalibur Defense Kft. biztosan nem a minimum árat fizette, hanem valamivel többet, ha le tudta győzni a másik pályázót.

A Hídfő.net levezette, hogy a 2 millió forint valóban hulladékvas ár, mert 41-44 tonnás tankokról van szó, a vas felvásárlási ára pedig 53-57 forint kilónként. Az orosz külügyminisztérium által hivatkozott portál abból indul ki, hogy a pályázatban használt, "de még hadra fogható" harckocsikról volt szó, amelyek világpiacai értéke szerintük legalább 100 ezer dollár. Az nem derül ki, mire alapozzák, hogy a HM EI tankjai tényleg használhatók még.

A 2 millió forint körüli ár egy tankért nem példa nélküli a honvédség közelmúltjából. Adtak már el ennyiért tankot az ukrán válság kirobbanása előtt is. A kormány honlapján korábban nyilvánosságra hoztak egy táblázatot "a Honvédelmi Minisztérium vagyonkezelésében lévő ingó vagyontárgyak értékesítése tárgyában" kötött szerződésekről. Eszerint az Iron Storm Kft. vett 1 darab T-72 típusú közepes harckocsit (cseh gyártmányút) nettó 2,2 millió forintért, az erről szóló szerződést 2013. 06.19-én írta alá a HM EI Zrt. vezérigazgatója az eladó, a magyar állam nevében.

A most szállított tankok eladásával kapcsolatos kérdéseinket elküldtük a minisztériumnak, keddre ígértek választ.

Rovatok