Index Vakbarát Hírportál

Kecskeméten lenne képviselő Vágó Gábor

2014. augusztus 22., péntek 17:00

Közzétette a Lehet Más a Politika a kecskeméti önkormányzati képviselőjelöltjeinek névsorát. Az LMP-nek a város minden választókerületében lesz jelöltje. A legnagyobb név a politikába helyi szinten visszatérő Vágó Gáboré – ő azonban nem polgármester, hanem csak képviselő lenne. A polgármesteri székért Fejes Ferencet indítja a párt – derül ki az LMP Facebook-posztjából.

Pénteken Kaposváron bemutatta a Fidesz-KDNP képviselőjelöltjeit Szita Károly fideszes polgármester, aki októberben hatodik városvezetői ciklusát kezdheti el. A tizenkét kaposvári egyéni választókerületből tízben a jelenlegi képviselők indulnak a Fidesz-KDNP jelöltjeiként, két képviselő befejezi aktív politikai pályafutását.

Szita Károlynak komoly esélye van az újabb, immár ötéves megbízatás elnyeréséhez, mert az ellenzék még augusztus elején sem tudott kiállítani egy mindenki által elfogadott jelöltet.

A régi szocialista politikusok, köztük Lamperth Mónika, aki 2010-ben még indult a posztért, már nem jön szóba ellenfélként. Az MSZP és a DK egy általánosan ismert civilt akar, az Együtt-PM azonban minden valószínűség szerint külön indul. Kaposváron a májusi EP-választáson a Fidesz 49 százalékot szerzett, a Jobbik volt a második legnépszerűbb, a baloldali ellenzékre pedig összesítve is csak 32 százalék szavazott.

Szombaton kezdődik a kampány

Mármint a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek és a nemzetiségi önkormányzati képviselők választásának kampánya.

Áder János köztársasági elnök július 23-án írta ki az önkormányzati választások időpontját október 12-ére, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) pedig július 29-én tűzte ki a nemzetiségi önkormányzati képviselők választását a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásának napjára.

Az MTI emlékeztet: október 12-én a helyi önkormányzati választáson 3177 településen választják meg - a korábbi évektől eltérően négy helyett öt évre - a települési vezetőket és a képviselő-testületeket, a választáson 8 millió 184 ezer választópolgár vehet részt. Voksolhatnak a magyarországi lakcímmel rendelkező magyar állampolgárok, valamint a magyarországi lakhellyel rendelkező uniós állampolgárok és bevándoroltak, menekültek, letelepedettek is.

Bár a voksolásokat már július végén kitűzte a köztársasági elnök és az NVB, a választást megelőző kampány a választási eljárásról szóló törvény szerint csak a voksolás előtt 50 nappal kezdődik, és a szavazás napjáig, a voksolás befejezéséig tart.

Rovatok