Index Vakbarát Hírportál

Orbánék Moszkvának: ez barátságtalan gesztus volt

2014. augusztus 23., szombat 08:20 | aznap frissítve

A magyar kormány tisztában lehet azzal, hogy az orosz titkosszolgálat áll a T-72-es tankok szállításáról szóló hír mögött, legalábbis erre utal, hogy Orbánék nemtetszésüket fejezték ki Moszkvának. Ezzel együtt úgy tűnik, Budapest csak Brüsszellel szemben mer keménykedni, Putyinnal szemben már nem olyan bátor.

A magyar kormány jelezte Moszkvának, hogy az ukrajnai tankszállításról szóló (ál)hír „barátságtalan gesztus” volt a részükről – információnk szerint egyebek mellett erről is beszélt Navracsics Tibor a parlament csütörtöki külügyi-és nemzetbiztonsági bizottság összevont, zárt ülésén. 

A külgazdasági és külügyminisztériumi tárca vezetője a bizottság írásos meghívására jelent meg az ülésen, ahogyan a titkosszolgálat vezetői is. Az eseményen részt vevő egyik forrásunk szerint érezhető volt Navracsics válaszaiban, hogy igyekszik eltolni magától a Moszkvával kapcsolatos magyar külpolitikai kérdéseket, érzékeltetve a jelenlevőkkel, hogy az személyesen „a miniszterelnök úr” döntésein alapul, neki azokhoz nem sok köze van. 

Mindenesetre az, hogy Budapest egyáltalán jelezte nemtetszését Moszkvának, egyúttal azt is jelzi, hogy a magyar kormány tisztában van vele: a szélsőjobboldali weblapon közölt tankszállításos hír publikálása mögött az orosz titkosszolgálhat állhat – ahogy egyébként ezt a témával foglalkozó hazai és külföldi szakértők is elmondták már az Indexnek.

„Mindenképpen bizarr, hogy egy jelentéktelen honlapon megjelenik egy hír, amelyre hivatalos honlapján reagál az orosz külügy” – jegyezte meg az Indexnek Navracsics.

Nagyon úgy tűnik azonban, hogy a nyilvánvaló jelek ellenére sem mer Orbán Viktor keménykedni Putyinnal és továbbra is inkább a hintapolitikát folytatja az oroszokkal kapcsolatos ügyekben. A bizottsági ülés után az Index kérésére Németh Szilárd, a nemzetbiztonsági bizottság fideszes alelnöke azt mondta, nem vizsgálják, hogyan és miként került ki a neonáci oldalra a hír, ahogy azt sem, ki készítette a weblapon publikált fotót. "A fotót bárki készíthette" -mondta Németh. "Vihar egy lavór vízben" - jellemezte a fideszes politikus a tankügyet. Noha ha valóban az oroszok állnak az akció mögött, akkor a vihart tudatosan ők idézték elő. 

A hintapolitikát jelzi az is, hogy miután nagy valószínűség szerint az orosz titkosszolgálat játszadozott, Kovács Zoltán államtitkár éppen a Kremlhez közeli Izvesztyia orosz napilapnak nyilatkozta, hogy át kellene gondolni az Oroszország elleni uniós szankciókat. Kovács az interjúban azt állította, hogy 80 millió eurós kárt okoz magyarországnak az oroszország elleni szankciósorozat. Csakhogy a magyar export Oroszországba 2,5 milliárd euró, amihez képest a 80 millió euró nem tűnik olyan nagy tételnek. Igaz, a szankciók az oda irányuló mezőgazdasági kivitel javát érintik.

Érdekes az is, hogy az interjú így indul: "A magyar kormányfő, Orbán Viktor akiről Nyugaton régóta úgy tartják, hogy ellépett a demokratikus értékek mellől, a múlt héten kijelentette, hogy ellenzi az Oroszország elleni nyugati szankciókat." A riporter eleve azzal a kérdésessel kezd, hogy Magyarország egyike azon uniós országoknak, amelyek ellenzik a szankciót, Kovács pedig meg is indokolja, miért. Az államtitkár szerint a szankciók nem hatékonyak, és minden országnak, amelyik az orosz tiltólistára kerül, ellentétes a nemzeti érdekével. Ez lényegében pontosan az, amit Orbán Viktor szokott hangoztatni a szankciókkal kapcsolatban. 

Kovács arról is beszélt, hogy a Déli áramlat építésének folytatódnia kell.

Senki nem veheti el tőlünk a jogot, hogy gondoskodjunk energetikai biztonságunkról. Bárki, aki fellép a Déli Áramlat ellen, el akarja venni ezt a jogot, semmit sem kínálva fel helyette

- mondta az államtitkár, aki arról is beszélt, hogy Paks meg fog épülni. Az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy Kovács a lapnak arról is beszélt, hogy Magyarország szolidáris az ukránokkal. 

A nemzetbiztonsági bizottság zárt ülésén nem mellesleg a Kovács-interjú is szóba került, Szél Bernadett, a bizottság LMP-s tagja vonta kérdőre Navracsics Tibort emiatt. Szél tudni szerette volna, hogy mégis miért foglalt állást a szankciók ellen Kovács azok után, hogy Moszkva a tankos hír kapcsán kirohanást intézett Budapest ellen. Navracsics kitért a válasz elől, mindössze annyit mondott, hogy a tankügy valóban abszurd.

Rovatok