Index Vakbarát Hírportál

Csehországba viszik az eladott tankokat

2014. augusztus 25., hétfő 09:55

Hétfő reggel bejelentette a honvédség, hogy a vevő Excalibur Defense Kft. megkezdte a magyar haderőtől vásárolt, hadrendből kivont T-72-es tankok elszállítását. Kiderült, hogy Csehországba viszik őket – pénteken még csak annyit mondott a honvédség, hogy a tankok végfelhasználási helye az Európai Unión belül van. A márciusban eladott 58 tankot szállítja most el a vásárló, aki rendelkezik a szükséges forgalmi engedéllyel.

A vevőnek meg kellett felelnie a magyar előírásoknak, és az európai hagyományos fegyveres erőkről szóló szerződésben (CFE) foglalt feltételeknek is. A CFE a tankok további eladását is szabályozza. Az egyezmény államonként meghatározza, összesen hány harckocsit szabad birtokolni, továbbá a csökkentés, a rendszerből kivonás, a tárolás, az információcsere és az ellenőrzés szabályait is.

A minisztérium azt írja: felelősségteljesen jártak el, hiszen úgy adták el a harckocsikat, hogy semmiképp nem kerülhetnek embargós országba. Ha megérkeznek a tankok Csehországba, a továbbértékesítés engedélyezése és figyelemmel kísérése már a cseh hatóságok feladata lesz.

Ezekre a tankokról gondolta a Hídfő.net szerzője, hogy Nyíregyházán látták őket Ukrajna felé tartani. Az orosz külügyminisztérium ezután hivatalosan is azzal vádolta Magyarországot, hogy fegyvert szállít Ukrajnának. A Honvédelmi Minisztérium szerint az eladott tankok végig eredeti tárolási helyükön, Kalocsán voltak. A Nyíregyházán látott tankokat nem adták el, csak átszállították őket a nyírteleki raktárbázisra, mert a kalocsai tárolót 2014 végéig be kell zárni.

Rovatok