Index Vakbarát Hírportál

Welsz Tamást sokan meg akarták ölni

2014. augusztus 28., csütörtök 14:24

Welszről, életéről és haláláról a napokban jelenik meg az özvegye, Horthy Andrea új könyve. A tisztázatlan körülmények között elhunyt Welsz özvegye attól fél, hogy „ő lesz a következő”. A könyvet kizárólag online terjesztik.

Welsz Tamás öt hónapja, a 2014-es országgyűlési választás végkimenetelét is befolyásoló politikai botrány kellős közepén halt meg. A férfi a százmilliókat rejtegető Simon Gábor problémamegoldó embereként került reflektorfénybe, de alig két héttel azután, hogy az Index nyilvánosságra hozta az MSZP-s politikussal való együttműködéséről szóló információkat, egy rendőrautóban rosszul lett, és a Budai Mentőközpont betonján kiterítve fejezte be életét.

Én leszek a következő

A haláleset oka, körülményei azóta sem tisztázódtak, bár a közvélemény az első sajtóhírek nyomán méreggel elkövetett öngyilkosságnak könyvelte el. Welszről, életéről és haláláról a napokban jelenik meg az özvegye, Horthy Andrea új könyve A Welsz rejtély címmel.

A magát politikai krimiként, kémregényként és alvilági thrillerként reklámozó életrajz már a bevezetőjében céloz arra, hogy Horthy, aki márciusban nyilvánvalóan legközelebbről követte az eseményeket, nem az öngyilkosság-teória híve, és hogy a Welsz körüli ügyek valójában máig nem zárultak le.

Ugyanúgy, ahogyan a Tamás halálát követő hetekben, most is ugyanaz a nyomasztó érzés lett rajtam úrrá: én leszek a következő. A Tamás mellett töltött és az utána következő időszak megedzett annyira, hogy nem aggódtam különösebben az életemért. Azért viszont nagyon, hogy esetlegesen öngyilkosságnak álcázzák a halálomat.

– írja Horthy Andrea.

Indításnak erős, és erre még rátesz egy lapáttal a reklám is. A Magyarországon még ritka, kizárólag online terjesztésű könyv honlapján azt ígérik, hogy „Welsz Tamás özvegye lerántja a leplet a kalandos vállalkozó életéről és haláláról”. Horthy Andrea, aki a 90-es évek közepétől Welsz Tamás mellett volt „hátborzongatóan valós és olvasmányos emlékiratában” „olyan eseményekre derít fényt, amiről eddig találgatni sem mert a média.”

A Simon-ügyről csak a kampány után lehet olvasni

Horthy Andreától csupán annyit tudtunk meg, hogy saját személyes biztonsága érdekében is azt tartotta a legjobb megoldásnak, egy átfogó életrajzban foglalja össze a Welsz körüli eseményeket. Azt azonban, hogy a fenyegetettséggel kire vagy kikre utalt, nem árulta el. Arra hivatkozott, hogy meg van kötve a keze, nem nyilatkozhat, ezért végül a kiadványt menedzselő Szabó Gál Andrással beszéltünk, hogy a három részben megjelenő könyv milyen új részleteket tár fel Welszről, akiről a Sólyom- és a Simon-ügy révén már eddig sem kevés kalandos történet vált ismertté.

Szabó Gál András a Bamako Rally afrikai színhelyein ismerkedett meg Welsszel, és a tapasztalatai alapján

a figurájában minimum egy diszkóbiztonsági őr, egy Jason Bourne-féle ügynök, egy mániákus pénzgyűjtő és egy kisebbségi komplexusokkal küszködő, őrjöngő pszichopata keveredett.

Szabó Gál elmondta, hogy a Simon-ügyről csak az önkormányzati választás után megjelenő harmadik részben lesz szó. Azért döntöttek így, mert nem szeretnék, ha a könyvet és szerzőjét bármelyik politikai oldalról azzal vádolnák, hogy az üggyel beavatkozott a kampányba.

Sok ellensége volt Welsznek

Szabó Gál András szerint azonban már a írás első részéből kiderül, rengeteg embernek érdekében állt eltenni őt láb alól. Külön fejezet foglalkozik azzal, hogy harácsoló temperamentumát a 90-es években bűnöző körökben élte ki, autótolvajok állandó üzletfele volt, és a rendőrség is felfigyelt rá, mint orgazdára. Zavaros üzleti kapcsolatai köszönhetően 2011-ben egy darabig bérgyilkost is ráállítottak.

Egy panamai cég körüli ellentétek végül odavezettek, hogy Welsz felkerült az Interpol körözési listájára. A férfi és Horthy Andrea azonban lassan a dél-amerikai, főként persze a panamai offshore cégek szakértőjévé vált, és nemcsak információkat szereztek, hanem fel is vásároltak egy sor magyar vonatkozású vállalkozást, amelyek tele voltak hamis papírokkal, részvényekkel.

A könyvből az is kiderül, hogy nem csupán az alvilági kapcsolatok sodorhatták veszélybe. Az egyik fejezet szerint

Welsz Tamást „egy hírszerző iroda beszervezte”,

majd a 2000-es évek elején militáris, főleg technikai kiképzést kapott, hogy a nemzetközi kábítószer-kereskedelem elleni küzdelemben lásson el feladatokat.

Újabb szál, hogy Welsznek állandó bejárása volt azokba a klubokba, ahol mások mellett budapesti celebek és politikusok intézték intim ügyeiket. Szabó Gál András szerint Welsz életének ezen állomásai mind olyan ügyek, amelyekről hiába tudunk egyre többet, ma is tele vannak kérdőjelekkel.

Rovatok