Index Vakbarát Hírportál

Matolcsyék miatt ül össze a költségvetési bizottság

2014. szeptember 2., kedd 16:54

A Magyar Nemzeti Bank közelmúltban nyilvánosságra került költekezéseinek ügyében hétfőre hívja össze az Országgyűlés költségvetési bizottságát a testület MSZP-s elnöke, Burány Sándor. A politikus elmondta, hogy az ülés összehívását az MSZP, az LMP és az Együtt-PM együtt kezdeményezte, írja az MTI.

Az eljárás során Matolcsy Györgyöt, az MNB elnökét és a jegybank hónapok óta nem működő felügyelőbizottságának tagjait fogják meghallgatni. Céljuk, hogy közvetlen és hiteles tájékoztatást kapjanak a jegybank közpénzekből megvalósított befektetéseiről, valamint azok államháztartásra és államadósságra gyakorolt hatásairól.

Burány elmondta, hogy szerinte a Magyar Nemzeti Bank alapvető feladataihoz nem kapcsolódó közpénzkifizetésekről van szó, így az MSZP az ülésen rendkívüli állami számvevőszéki ellenőrzést kezdeményez majd a jegybanknál.

Az ülés összehívásának közvetlen előzménye az volt, hogy nemrég nyilvánosságra került, a jegybank több mint kétszázmilliárd forintot adott saját alapítványainak közgazdászképzés céljára, továbbá megvásárolta a tiszaroffi kastélyszállót, valamint a budapesti Eiffel Palace-t is.

Matolcsy néhány napja a Vs.hu-nak adott emailinterjújában csak úgy reagált az ügyre:

Ha más globális és uniós jegybankok teszik, miért ne tehetnénk mi is?!

A Fidesz-frakció eközben közleményt adott ki, amelyben dr. Szűcs Lajos, az Országgyűlés költségvetési bizottságának alelnöke kijelenti, hogy a költségvetési bizottság összehívása törvénytelen.

Matolcsy György jegybankelnök kizárólag a gazdasági bizottságnak tartozik beszámolási kötelezettséggel. (...) Burány Sándor, a költségvetési bizottság elnöke – hatáskörét túllépve - előzetes egyeztetés nélkül és törvénytelenül hívta össze a bizottságot. Ebben a törvénysértésben a költségvetési bizottság fideszes képviselői nem vesznek részt, és azt javasoljuk a többi meghívottnak is, hogy ne asszisztáljanak ehhez a jogellenes akcióhoz

– írja Szűcs.

Rovatok