Index Vakbarát Hírportál

Nagyra duzzadt gyógyszermaffiát kaptak el

2014. szeptember 2., kedd 19:08

A magyar rendőrség is részt vett abban az osztrák rendőrség által koordinált „Vigorali-műveletben”, amely nyomán sikerült felgöngyölíteni egy Európa-szerte működő gyógyszerhamisító bűnszervezetet. A csoport elsősorban potencianövelőket árusított az interneten, több mint húszezer embert megkárosított, eredeti terméket ígérve. A szállítás Szlovákián, Németországon és Ausztrián keresztül zajlott.

Eddig csak Ausztriában körülbelül 20 ezer csomagküldeményt foglaltak le 300 ezer hamisított gyógyszerrel. A vevők ezekért kétmillió eurót fizettek. A szállítás több országon keresztül zajlott, a globális terjesztésért az ausztriai csoport felelt.

 Az osztrák rendőrség két éve indított nyomozást, majd egy közös nyomozó csoportot hozott létre Nagy-Britannia, Franciaország, Spanyolország, Europol és az Eurojust részvételével – írta a Police.hu.

A magyar fogás

Az európai „Action Day” során a Budapesti Rendőr-főkapitányság hat gyanúsítottat hallgatott ki, öt helyen házkutatást végzett. Ennek során banki iratokat, ezerötszáz eurót és 380 ezer forint készpénzt, több értékes karórát, különféle számítástechnikai eszközöket, egy nagy értékű autót és motort foglalt le.

Az európai fogás

Egy magyar bankszámla mellett Ausztriában, Szlovákiában, Belgiumban és Cipruson további 14 számlát foglaltak le az európai rendőrök. A házkutatások során még 130 ezer euró készpénzt és körülbelül egymillió hamisított tablettát foglaltak le. Ezeknek

a hamisítványoknak az eladási értéke körülbelül tízmillió euró.

Ezzel egyidejűleg Nagy-Britanniában 7 elfogatóparancs kiadása és házkutatás történt meg, valamint 49 bankszámlát zároltak.

A szervezet vezetőjét a 44 éves Raphael T.-t 2014. szeptember 1-jén fogták el az osztrák nyomozók, további hét gyanúsított kihallgatása folyamatban van.

Rovatok