Index Vakbarát Hírportál

10 ezres fénymásolásszámlán csámcsog a Kehi

2014. szeptember 9., kedd 18:34 | hét éve frissítve

Folyamatosan újabb és papírokat kér a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal attól a 13 kormányellenesnek tartott civil szervezettől, amelyek rajta voltak Lázár János feketelistáján. A TASZ-t annak ellenére zaklatják hiánypótlási kérelmekkel, hogy a szervezet már az elején közölte, nem működnek együtt a vizsgálattal, de az először bekért iratokat a honlapjukon nyilvánosságra hozták.

"A személyes kedvencem az volt, amikor egy 10 ezer forintos fénymásoló számla részletes dokumentációját kérték el" - mondta a Tilos Rádió Bádogdob című műsorában Kapronczay Stefánia, a TASZ igazgatója, azzal viccelődve, hogy akkor ezentúl majd minden fénymásolásról fényképes bizonyíték készítésére kötelezi a munkatársait.

"Furcsa metamorfózison esett át ennek a 13 feketelistára került szervezetnek az elnevezése tavaly óta, amikor először jelent meg a nevük a Heti Válaszban. Akkor még Soros-közeli szervezetekként írtak róluk, és azt szerették volna bebizonyítani, hogy Soros György beleszól a norvég pénzek kiosztásába is, mert lám ezek a szervezetek Norvég Civil Támogatási Alaptól és Sorostól is kapnak pénzt. Idén pedig már a kormányellenes tevékenységük miatt merült fel a nevük"

- mondta Móra Veronika, a házkutatáson átesett, a Norvég Civil Támogatási Alap (NCTA) pénzeinek szétosztását koordináló Ökotárs alapítvány vezetője arra kérdésre, mit akarhatnak a hatóságok ezektől a civil szervezetektől, amelyeknek a teljes pályázati dokumentációját lefoglalta hétfőn a rendőrség.

"2008 óta, tehát mióta működik az NCTA, összesen több mint 275 szervezetet támogattunk, de mindig csak ezt a 13-at emelik ki. A kormány egyszerűen szétosztotta a szférát jó és rossz civilekre, és a jó civilek nem foglalkoznak közügyekkel. Ezt a hozzállást egyébként magukon a civil szervezeteken is érezzük vidéken"

- tette hozzá Nun András, az NCTA-t koordináló konzorcium egy másik tagjának, az Autónómia Alapítványnak a vezetője.

"A hétfői rendőri intézkedéseket szerintem egyértelműen a politika rendelte meg, ezért nem tartom egy szép gesztusnak, hogy Csepreghy Nándor kedden azt nyilatkozta, hogy túlzó volt a rendőri intézkedés. Megrendeltek valamit a rendőrségtől, az végrehajtotta, és most velük akarják elvitetni a balhét"

- mondta Nun a hétfői akcióról, amelyről Móra Veronika részletesen beszámolt az adásban.

Elmondta ugyanakkor, hogy a rendőrök korrektek voltak, bár nem engedték őket telefonálni és ki-be mozogni sem, nem csináltak rendetlenséget, és az átvizsgált mappákat a helyükre tették vissza. A nap végén körülbelül fél méternyi papír alapú dokumentummal, a számítógépekről lementett adatokkal és e-emailekkel, illetve két laptoppal távoztak. Ebből az egyiket már vissza is kapták, de Móra Veronikáén még dolgoznak. A szervezet panaszt tesz a rendőri eljárás ellen.

Rovatok