Index Vakbarát Hírportál

Rendőrök vették el a Blikk újságírójának a mobilját

2014. szeptember 9., kedd 07:02 | aznap frissítve

A Blikk újságíróját, Koós Szabolcsot arra kötelezte a Fővárosi Törvényszék Katonai Tanácsa, hogy fedje fel, ki adott neki információkat Oszter Sándor balesetével kapcsolatban, amit a színész a MOM üzletközpontban – a gyanú szerint – ittasan okozott. A Koós elleni eljárásról a lap számolt be

„Az ügyben eljáró ügyész korábban már kihallgatott, akkor tudtára adtam, hogy lapunk hitvallásával ellentétes, hogy felfedjem informátorunkat. Ekkor a bírósághoz fordultak. Ezután ismét felhívtak, és azt mondták, még egy apróság miatt szeretnék, ha bemennék az ügyészségre. Ami ezután ott történt, az igazán megijesztett" – mesélte az újságíró.

Az ügyészség szerint Oszter ügye olyan kiemelten fontos, hogy a sajtószabadság védelme eltörpül mellette.

„Mivel továbbra sem voltam hajlandó elárulni az informátor nevét, az ügyész azt mondta, adjam át a mobilomat. Ezt is megtagadtam, hiszen a telefonomon több lényeges, sőt titkos információ található. Ezután életemben először rendőrt hívtak rám! Az ügyész tárcsázta a VIII. kerületi kapitányságot, azonnal zsarukat kért az épülethez, azzal indokolva az intézkedést, hogy ellenszegülök" – mondta Koós, akit az egyenruhások kiérkezéséig egy előállító-helyiségbe vittek. „Három megtermett férfi érkezett, és az igazat megvallva, akkor már kezdtem nyugtalan lenni. Rohanva jöttek, azt kérdezgették, hol van az a személy, aki ellenszegül. A járőrök ezután egy irodába kísértek, és azt kérdezték, átadom-e a telefont. Mint mondták, lehet így és lehet bilincsben is. A következő pillanatban már el is kezdték a motozást."

Koós Szabolcs zsebéből ezután kivették a mobilt, majd az ügyész behívott egy férfit, aki egy hatalmas táskából különböző műszaki eszközöket vett elő, és azt mondta, klónozni fogja a telefont és a benne lévő adathordozókat. 

Kiemelkedő súlyú bűncselekmény esetében kötelezhetik

A magyar szabályozás lehetővé teszi az újságíró számára a forrása védelmét, bizonyos speciális esetekben azonban kötelezhető arra, hogy kiadja az informátorát – vélekedik a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ). A bíróság például bűncselekmények felderítése érdekében kötelezhet az információforrás felfedésére.

Dr. Fleck Zoltán jogszociológus a lapnak elmondta, hogy normális jogállamban a szabályok a nyilvánosságot védik. Szerinte teljesen alaptalan volt a telefon lefoglalása, hiszen nem minősített adat kiszivárogtatásáról volt szó. „Olyan információról van szó, amit maga a rendőrség is nyilvánosságra hozhatott volna. Nem hiszem, hogy büntetőjogi következményekkel kellene fenyegetni akár az újságírót, akár annak forrását, hisz ennek következményeként semmit sem lehet leplezni."

Tordai Csaba, az Átlátszó.hu ügyvédje lapuk munkatársának hasonló ügye kapcsán azt mondta a Blikknek: a bíróság a törvény szerint csak kiemelkedő súlyú bűncselekmények esetében kötelezheti az újságírót az információforrás kiadására. Ez a szabály azt a célt szolgálja, hogy az újságírók felé szivárogtató forrásoknak ne kelljen félniük a nyilvánossághoz fordulástól. Egy terrorcselekmény megakadályozása vagy egy emberölés felderítése nyilvánvalóan fontosabb adott esetben, mint az újságíró forrásának védelme, a jelen ügyben azonban ilyen súlyos bűncselekményről nincsen szó.

Rovatok