Index Vakbarát Hírportál

Csengerújfalun senki nem akar polgármester lenni

2014. szeptember 10., szerda 10:37 | aznap frissítve

Három településen egyetlen polgármesterjelöltet sem jelentettek be a hétfő 16 órai határidőig, így ott elmaradhat a polgármester-választás – derül ki a Nemzeti Választási Iroda adataiból.

Tolna megyében Aparhant, Vas megyében Tanakajdon, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében Csengerújfalun nem jelentettek be polgármesterjelöltet. Ennek lehet az az oka, hogy valóban nem jelentkezett egyetlen jelölt sem, de előfordulhat, hogy bejelentettek ugyan jelölteket, de még nem rögzítették őket az informatikai rendszerben.

A magyar-román határhoz közeli Csengerújfalun 2010-ben a Fidesz-KDNP-s Zsiga Mihály nyerte el a polgármesteri posztot. A 875 lakosú településen nemrégiben készült el uniós forrásból a csatornarendszer.

A három településen kívül van még 122, ahol még egyetlen polgármesterjelöltet sem vettek nyilvántartásba, de vannak bejelentett, nyilvántartásba vételre váró jelöltek.

A helyi választási bizottságoknak az ajánlások ellenőrzése után, legkésőbb pénteken kell dönteniük a jelöltek nyilvántartásba vételéről. Ha az ajánlásellenőrzés során kiderül, hogy a bejelentett jelöltnek nem sikerült összegyűjtenie a szükséges számú érvényes ajánlást a választópolgároktól, jelölt hiányában elmarad a voksolás, és időközi választást kell tartani.

Frissítés: Az NVI szerda déli adatai szerint Csengerújfalun már van polgármesterjelölt, Aparhanton és Tanakajdon viszont továbbra sincs. Utóbbi településen egyelőre úgy tűnik, hogy elmarad a képviselő-választás is, mivel nem indult annyi jelölt, amennyit meg lehetne választani. Ugyanez a helyzet a Baranya megyei Kishajmáson is. Ezeken a településeken időközi választást kell tartani, amire várhatóan a jövő év elején kerül majd sor.

Rovatok