Index Vakbarát Hírportál

Előre szóltak a baksi romáknak, hogy megéghetnek a petrezselyemföldön

2014. szeptember 11., csütörtök 12:26 | aznap frissítve

A romák elfelejtették, hogy tájékoztatták őket a veszélyekről – állította a Délmagyarnak az a cibakházi vállalkozó, akinek a petrezselyemtől égési sérüléseket szenvedett napszámosok dolgoztak. Lipka László egy alvállalkozón keresztül foglalkoztatta azokat a baksi romákat, akik közül többtucatnyian égési sérüléseket szenvedtek a cibakházi petrezselyemföldön rövidnadrágban végzett munka közben. 

A vállalkozó azt mondta:  a napszámos baksi romáknak elmondták, hogy csak hosszúnadrágban és zárt cipőben lehet dolgozni, de ezt sokan figyelmen kívül hagyták.  A petrezselyem valóban fényérzékennyé teszi a bőrt, de a cég több éve dolgozik a CISZÖV 49 Mezőgazdasági Kft.-nek, és ilyen eset eddig nem fordult elő.  A vállalkozó szerint a panaszosok azt is elfelejtették közölni, hogy nem a petrezselyemtől, hanem a naptól égtek meg. Az egyetlen hiba, hogy nem írattuk alá velük a munkavédelmi oktatás jegyzőkönyvét, ezért meg is kapjuk a büntetést – magyarázta Lipka László. Lipka szerint

lehet perelni a Naptól kezdve mindenkit, de emberi mulasztás nem történt.

Lipka az égési sérüléseket szenvedett dolgozóknak 20 ezer forintot fizetett egészségügyi hozzájárulásként, hogy tudjanak kenőcsöket, kötszereket venni. Ezután viszont azt kérték számon rajta, hogy a többieknek miért nem fizet.   „Akik nem sérültek meg, azoknak mire fel adjak 20 ezer forintot?”  – háborgott Lipka László. 

 A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság a Délmagyar kérdésére azt közölte, hogy az ügyben a Kunszentmártoni Rendőrkapitányság folytat vizsgálatot ismeretlen tettes ellen, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége miatt.   

Rovatok