Index Vakbarát Hírportál

Heten harcolhatnak Budapestért

2014. szeptember 12., péntek 15:07

Tarlós István, Falus Ferenc, Staudt Gábor, Csárdi Antal, Magyar György, Bokros Lajos, Bodnár Zoltán - pénteken eldőlt, hogy nekik van elég ajánlásuk, ők váltak hivatalosan is főpolgármester-jelöltté. Az is kiderült, hogy nem lesz liberális képviselő a fővárosi közgyűlésben.

Péntekig ellenőrizhette a választási iroda az önkormányzati választáson indulni kívánó jelöltek ajánlásait, így ma végleg eldőlt, hogy ki kerülhet a szavazólapokra október 12-én.

A fővárosi választási bizottság pénteken nyilvántartásba vette Bokros Lajost (Modern Magyarország Mozgalom Párt) és Bodnár Zoltánt (a Fodor Gábor-féle Magyar Liberális Párt) főpolgármester-jelöltként - írta az MTI. A nyilvántartásba vételek lezárulta után pedig kiderült, heten indulnak a főpolgármesterségért. Ők:

  1. Tarlós István (Fidesz-KDNP)
  2. Falus Ferenc (Együtt-PM, az MSZP és a DK támogatásával)
  3. Staudt Gábor (Jobbik)
  4. Csárdi Antal (LMP)
  5. Magyar György (független)
  6. Bokros Lajos (MoMa)
  7. Bodnár Zoltán (MLP)

A választási bizottság ugyanis visszautasította Ács László (Zöldek Pártja) és Galyas István (független) főpolgármester-jelöltkénti nyilvántartásba vételét, mivel a két jelölt által leadott érvényes ajánlások száma nem érte el a szükséges ötezret. 

Az FVB korábban már nyilvántartásba vette Tarlós Istvánt (Fidesz-KDNP), Staudt Gábort (Jobbik), Falus Ferencet (Együtt-PM), Csárdi Antalt (LMP) és Magyar Györgyöt (független), a munkáspárti Thürmer Gyulát pedig elutasította. A most nyilvántartásba vett két jelölttel tehát hétre nőtt a választáson induló főpolgármester-jelöltek száma. 

Az is kiderült, hogy hány párt állíthat úgynevezett kompenzációs listát a fővárosban. A választási bizottság az MTI szerint két fővárosi kompenzációs listát vett nyilvántartásba most: az Együtt-PM-ét és az LMP-ét. Ugyanakkor visszautasította a liberálisok kompenzációs listájának nyilvántartásba vételét. Ez azt jelenti, hogy hat lista lesz Budapesten, azaz hat jelölőszervezet részesülhet a vesztes polgármesterjelöltjeikre leadott töredékszavazatokból képzett mandátumokból és biztosan nem lesz liberális képviselő a Fővárosi Közgyűlésben.

A fővárosi kompenzációs listákról a Fővárosi Közgyűlés kilenc, nem polgármester tagja szerez mandátumot, a polgármesterjelöltekre leadott - mandátumot nem eredményező - töredékszavazatok arányában, vagyis a fővárosi kompenzációs listákra a választópolgárok közvetlenül nem szavaznak. A fővárosi kompenzációs listán jelöltek csak a fővárosi kerületi polgármesterjelöltek és a főpolgármester-jelöltek lehetnek. 

Fővárosi kompenzációs listát csak az a jelölőszervezet állíthatott, amely legalább 12 fővárosi kerületben polgármesterjelöltet tudott állítani.

Rovatok