Index Vakbarát Hírportál

Ez hiányzott: már áradás is van

2014. szeptember 12., péntek 12:58 | aznap frissítve

Rendkívüli önkormányzati közgyűlést tartottak Nagykanizsán, a Principális-csatornán zajló védekezési munkálatok helyszínén. Hét ellenzéki képviselő kezdeményezte a találkozót.

Az elmúlt napok esőzéseimiatt tovább emelkedett a vízszint a Principális-csatornán. Az elmúlt 24 órában hullott 30-35 milliméternyi eső hatására további lassú, öt centiméter körüli vízszintemelkedésre számítanak pénteken, de az időjárási előrejelzések alapján várható csapadék miatt szombaton még tovább nő a Principális szintje.

Az igazgatóság a védelmi bizottság kérésére háromezer homokzsákot is biztosított az ideiglenes védművek további építésére.

Újabb árhullám indult el a Murán, a Zalán egy métert emelkedett egy nap alatt a vízszint. Amennyiben az előre jelzett nagy mennyiségű csapadék lehullik a Zala vízgyűjtő területére, akkor a jövő héten már védelmi fokozatot elérő vízállás alakulhat ki Zalaapátinál, de helyi elöntésekre is számítani kell.

A Zala menti településeket folyamatosan tájékoztatják a várható árvízi helyzetről, miközben a szakemberek megkezdték a kis-balatoni vízvédelmi rendszer tározóterének előürítését, hogy a Zaláról érkező árhullámot fogadni tudják.

A Kis-Balatonnál  négy helyen folyik a védekezés, változatlanul harmadfokú készültség van érvényben, nyolc szivattyútelepen folyamatosan emelik át a belvizet. Belterületeket, lakóházakat nem veszélyeztet, de 440 hektárnyi mezőgazdasági terület víz alatt áll.

A Proncipálon minden rendben

Cseresnyés Péter Fidesz-KDNP-s polgármestere az MTI szerint elmondta: a Principálison nincs árvíz, mert a csatorna vizét sikerült a mederben tartani, és ezzel megakadályozni a kiöntést. 

Erre számítanak

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság szerint árvízvédelmi fővédvonalakon még sehol nincs védekezési készültség.

Nagybajcsnál az elsőfokú készültség szintjét közelítő vízállások várhatók. Budapestnél várhatóan az alsó rakpart szintjét sem éri el a levonuló árhullám.

A Duna magyarországi mellékfolyói közül a Rábán a Szentgotthárd és Körmend térségében lévő mellékvízfolyásokon (Lapincs, Pinka) érkező vízhozamok miatt egyidejűleg kell gyors vízszintemelkedésre számítani.

A Lajtán Mosonmagyaróvárnál a harmadfokú szintet meghaladó vízállás várható. A Répcén is jelentős vízszintemelkedésre kell felkészülni. A Murán és a Dráván egyaránt az elsőfokú árvízvédelmi készültség szintjét meghaladó vízállások várhatók.

A gondot az alacsonyabban fekvő területeken álló belvíz okozza, illetve az, hogy a kiskanizsai városrész felőli oldalon egykor állt töltés az évtizedek során

eltűnt.

A katasztrófavédelem és a vízügyi igazgatóság irányításával, gépeket, eszközöket felajánló cégek, önkéntesek, diákok homokzsákokból építettek ideiglenes gátakat.

Ellenzéki képviselők kritikájára reagálva Cseresnyés Péter arról is beszélt, hogy az elmúlt négy évben többször is megtisztították a csatorna medrét, és elkészültek a mederkotrási tervek is. Ez utóbbihoz megvannak a hatósági engedélyek, jövőre pénz is lesz.

Azt nem tudják megakadályozni, hogy a mélyebben fekvő ingatlanokon a nagyobb esőzések után ne jelenjen meg a belvíz, mondta a polgármester.

Dobos István, a nagykanizsai katasztrófavédelmi kirendeltség vezetője elmondta: az elmúlt három hétben a Principális vízgyűjtőjén 300 millimétert meghaladó mennyiségű csapadék hullott. A vízzel telített talaj nem tudja elnyelni az újabb esőket, ezért alakult ki több helyen is belvíz, amit a kiskanizsai városrészben három helyen is folyamatosan szivattyúznak.

Senkit nem kellett lakóházából kiköltöztetni, és ahol kell, a melléképületeket is meg tudják védeni, azokból értékeket, állatokat nem kellett kimenteni.

Rovatok