Index Vakbarát Hírportál

Vasárnap is zuhogott az eső, katasztrofális a helyzet

2014. szeptember 14., vasárnap 08:09 | kilenc éve frissítve

Az intenzív esőzés miatt több nyugati megyében is nehéz a helyzet, Zala megyében négy, Baranyában és Veszprémben egy-egy település megközelíthetetlen autóval. Hétfőig sok helyen eshet, több megyére is figyelmeztetéseket adtak ki. Zalaszombatfa és Szijártóháza lakóit kitelepítették vasárnap délután.

Cikkünk folyamatosan frissül.

 

A sok eső miatt kialakult árvízhelyzet miatt 91 településen kellett védekezni hétfő hajnalig, több mint 200 embert kellett kitelepíteni, ötöt pedig kimenteni – tájékoztatott az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. A katasztrófavédelem több mint ötszáz munkatársát 1500 helyi és a polgárőrség is segítette, országszerte kb. 4000 ember vett részt a munkákban. Ár- és belvíz miatt huszonhat úton van érvényben teljes útzár. Az intenzív esőzés hétfő délig folytatódik, főleg délen.

A folyókon több mint tizenhárom kilométeren (a Rábán és a Pinkán) a legmagasabb, harmadfokú készültség volt érvényben vasárnap este, hétfő reggel pedig a Zalai Megyi Mura folyóra és a Principális-csatornára is harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el a katasztrófavédelem. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság honlapján található mérési adatok szerint a Mura éjfélkor lépte át a harmadfokú készültséget igénylő 430 centiméteres vízállást. Reggel hat órakor már 456 centiméter volt a vízszint, vasárnap délután óta mintegy fél métert emelkedett.

A Dráván 56,4 kilométeren másodfokú, körülbelül mint 149 kilométeren (a Dunán, a Lajtán, a Zala folyón) elsőfokú készültség mellett védekeznek. Zala megyében hétfő reggelre több patak apadni kezdett, és egyre kevesebb bejelentés érkezett az árvízi károkról a katasztrófavédelemhez.

Megcsúszott egy gát, kitelepítés éjszaka

Vasárnap este arról tájékoztatott a katasztrófavédelem, hogy harminc méter hosszan megcsúszott a maróci víztározó gátja, a közeli Kiscsehiből ezért 30 embert kitelepítenek. Ők átmenetileg rokonoknál és ismerősöknél éjszakáznak. A tározó gátja a rendkívüli esőzések miatt csúszott meg, ezért ötezer homokzsákkal és két nyerges vontatónyi homokkal, bordás megtámasztással erősítik. A munkálatokat hivatásos tűzoltók, rendőrök és önkéntesek végzik, összesen hatvan ember.

Vasárnap éjjel a Baranya megyei Kisvaszaron három házat öntött el a víz, ezért három gyereket és kilenc felnőttet kellett ideiglenesen kiköltözni az otthonából.

Csak este áll el az eső

Három északkeleti megye kivételével az egész országban figyelmeztetések vannak érvényben az eső miatt, írja az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ).

Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megyére, valamint Budapestre másodfokú figyelmeztetést adtak ki, itt 24 óra alatt több mint 30 milliméter csapadék hullhat. Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Fejér, Heves, Nógrád, Somogy, Tolna, Veszprém és Zala megyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Emellett az ország nagy részére a felhőszakadás veszélye miatt is kiadták az elsőfokú figyelmeztetést. Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém, Zala és Pest megyében, valamint a fővárosban egy-egy zápor, zivatar során rövid idő alatt is több mint 25-30 milliméternyi eső hullhat.

A legtöbb csapadékra elsősorban a Duna–Tisza közén, a Dél-Alföldön és az Északi-középhegység nyugati felén lehet számítani. Az elszórtan előforduló zivatarokhoz erős vagy viharos (45-70 kilométer/órás) szél és jégeső társulhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet az ország nagy részén 16-22 fok között várható, de északkeleten ennél néhány fokkal melegebb lesz. Késő estére 13-20 fok közé hűl le a levegő.

Éjszaka délkelet felől újabb vastag felhőrendszer érkezik, amely főként az ország déli felén hoz újabb esőzést még hétfő délelőtt is. Hétfő délután már délen is kevesebb helyen eshet; ekkor elszórtan valószínű zápor, egy-egy zivatar.

Nem megy a vonat, vagy késik

A heves esőzések miatt keddig pótlóbuszok közlekednek az észak-balatoni vonal egy szakaszán, a Székesfehérvár–Veszprém–Szombathely-vonalon pedig jelentősek a késések – közölte a Mávinform vasárnap. A Budapest–Székesfehérvár–Tapolca-vonalon Aszófő és Balatonakali között vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat, mert az örvényesi megállóhelynél vízátfolyás árasztotta el a síneket. Előreláthatólag legalább keddig nem közlekedhetnek itt a vonatok, a vonalon 30-90 perces késésekre is számítani kell.

A Székesfehérvár–Veszprém–Szombathely-vonalon is 30-140 percet késnek a vonatok, mert Városlőd-Kislőd állomás két vágánya a heves esőzés következtében víz alá került, itt csak a harmadik vágányon mehetnek a vonatok, maximum 5 kilométer/órás sebességgel. Az is lassítja a közlekedést, hogy Herend és Ajka között meghibásodott a biztosítóberendezés.

Rovatok