Index Vakbarát Hírportál

Mégsem kerül a Parlamentbe a lovasrohamos festmény

2014. szeptember 18., csütörtök 09:33

Majdnem három éve történt, hogy Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott 24 millió forintért 16 történelmi festményt rendelt, amelyek belekerültek az Alaptörvény bőrkötéses kiadásába, és az eredeti tervek szerint a Parlament vagy a Sándor palota épületét díszítették volna.

A Bors viszont úgy értesült, hogy a többek között a dualizmusról, az első és második világháborúról, a Tanácsköztársaságról, a Trianonról és a 2006. október 23-ai eseményekről készült festmények mégsem kerülnek a Parlamentbe.

Kerényi a lapnak most úgy nyilatkozott, rájött, hogy a festmények nem valók a Parlamentbe, "az épületet tervező Steindl Imre még Munkácsy Mihály Honfoglalás című művét is ellenezte".

A képek vándorkiállításon szerepeltek az ország nagyváro­saiban, az utolsó állomás idén tavasszal Sopron volt. A lapnak Kerényi azt mondta, hogy a képek most "szállítás közben" vannak, és jelenleg éppen helyet keres számukra. (Ha lemaradt volna a vándorkiállításról itt megnézheti a 16 festményt, és hozzá igazán műértő kritikákat is olvashat.)

Rovatok