Index Vakbarát Hírportál

Nem bűncselekmény izraeli zászlót égetni

2014. szeptember 19., péntek 08:49

A II.-III. Kerületi Bíróság felmentette a csoportosan, nyilvános rendezvényen elkövetett garázdaság vádja alól Lenhardt Balázs volt jobbikos politikust, aki 2012 decemberében a budapesti Bem téren zsidózó hívei előtt felgyújtott egy izraeli zászlót, írja a Népszabadság.

A Kárpát Haza Őrei Mozgalom és a Gárdaszövetség által a Külügyminisztérium épülete elé szervezett cionizmus elleni tüntésen „Mocskos zsidók” és „Auschwitzba velük!” kiáltások hallatszottak a zászló felgyújtása közben. A történtek miatt a rendőrség Lenhardt Balázst előállította, de az akkor már független országgyűlési képviselő mentelmi jogára tekintettel szabadon távozhatott a II. kerületi kapitányság épületéből.

A Központi Nyomozó Főügyészség ugyanakkor eljárást indított ellene, a bíróság azonban most bűncselekmény hiányában felmentette. Az ügyész fellebbezett, így az ítélet nem jogerős, az eljárás a Fővárosi Törvényszék előtt folytatódik.

A törvényszék szóvivője a lapnak azt mondta, Lenhardtnál a kihívóan közösségellenesség nem valósult meg, a vádlott és két társa a politikai véleménynyilvánításuk egy formájaként, szimbolikus beszédként használták a zászlóégetetést. Póta Péter szerint a bíróságnak csak a zászlóégetést kellett vizsgálnia, és figyelembe vették a Kúria egy korábbi döntését, amelyben Lenhardtot felmentették a garázdaság vádja alól abban az ügyben, amikor EU-s zászló égetése miatt indult eljárás ellene.

Ugyanakkor a rendezvényen elhangzó beszéd vonatkozásában nem a bíróság, hanem az ügyészség vizsgálódott, és a közösség izgatása bűntett miatt indult eljárást még tavaly megszüntette.

Rovatok