Index Vakbarát Hírportál

Visszavonta pályázatát a Klik által támogatott kecskeméti igazgatójelölt

2014. szeptember 19., péntek 11:39 | aznap frissítve

Eredménytelen lett a kecskeméti Tóth László iskola vezetői tisztségére kiírt pályázat, miután Polyák Márta Antónia visszavonta jelentkezését, írja a Baon.hu.

A Klik kecskeméti tankerületének vezetője, Györgyiné dr. Koncz Judit a lapnak elmondta, a vezetői jogköröket a tagintézmény-vezető helyettes, Torvavecz József gyakorolja, amíg egy új pályázaton nem választanak végleges vezetőt.

A lap emlékeztet rá, hogy az iskola eddigi igazgatójának, Fenyvesi Lászlónak július 31-én lejárt a megbízatása, de újra pályázott a posztra, és a nevelőtestületi ülésen a pályázatát a jelenlévők 96 százaléka támogatta, a tantestületben pedig 100 százalékos támogatást élvezett.

A vele szemben induló Polyák Márta Antónia vezetői gyakorlattal nem rendelkezett, a köznevelési törvényben előírt intézményvezetői szakképzettsége nem volt, ennek ellenére a közgyűlés és a Klik is őt támogatta.

Polyák most visszavonta a jelentkezését, de az okokról nem akart nyilatkozni a Baonnak. Mint mondta, ezt senkivel nem szeretné megosztani, visszalépett, és ezzel mindent elmondott. Szerinte meghurcolta a nevét a sajtó, és olyan támadások érték, amiket nem érdemelt meg. Azt még nem döntötte el, hogy az új kiírásra jelentkezik-e, de mint mondta, szakképzettségét akár fél éven belül megszerezheti.

Fenyvesi László volt igazgató korábban úgy nyilatkozott, hogy 23 évig vezette az iskolát, hogy jól vagy rosszul, nem az ő tiszte megítélni. „Amellett ugyanakkor nem vagyok hajlandó szó nélkül elmenni, hogy ugyan a másik pályázó nem felel meg a törvényi feltételeknek, és ezzel a Klik vezetése is tisztában van, mégis őt támogatják. Ez törvénysértő.”

A miskolciak nem voltak ilyen szerencsések

A kecskeméti esethez nagyon hasonló dolog történt a Miskolci Kazinczy Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában. Ott azonban az iskolát 13 éves eredményesen vezető igazgató helyett egy külsős pályázót neveztek ki. Dávid Enikőnek sincs vezetői tapasztalata, pályázata szakmai hibákat tartalmazott, ráadásul korábban egy másik gimnáziumból a személye miatt kitört tüntetések miatt kellett távoznia. Az Index a tanév eleje óta nem kap rá választ sem Balog Zoltán erőforrás minisztertől, sem pedig Czunyiné Bertalan Judit köznevelési államtitkártól arra a kérdésre, hogy miért döntöttek az alkalmatlanabb jelölt mellett. Erről szóló cikkünket és videónkat itt nézheti meg.

Rovatok