Index Vakbarát Hírportál

Kihátrál Kovács Béla mögül a Jobbik?

2014. szeptember 25., csütörtök 17:41

A Jobbik eddig kiállt a kémkedéssel megvádolt Kovács Béla jobbikos EP-képviselő mellett, de Novák Előd csütörtökön már arról írt: a pártnak ki kell vizsgálnia az ügyet. A volt hírszerzési vezető, Földi László szerint nyilvánvaló, hogy Kovács felesége az orosz titkosszolgálat tagja, hiába is állít mást a politikus.

A legelképesztőbb vádakra sem mondhatja felelősen senki, hogy alaptalan, ki kell vizsgálni mindent - írta Facebook-oldalán Novák Előd, az IndexA nagy Oroszország kovácsolta frigy című cikkére reagálva. A cikkben megírtuk, hogy bár Kovács Béla azt állítja, hogy felesége és ő sosem állt kapcsolatban semmilyen titkosszolgálattal, a házaspár múltjában olyan tényeket titkolt el, amik ezeket cáfolják, a feleség konkrétan a KGB futára volt, ráadásul a politikuson kívül egy japán férje is van. 

Novák Előd szerint ugyanakkor ha igazak is a vádak, a Jobbik akkor sem bűntárs, hanem "a legnagyobb áldozat". 

Nem mindenki gondolja így a pártban, Lázár Zoltán szerint semmi baj nincs azzal, ha egy jobbikos EP-képviselő felesége a KGB-nek dolgozott, ahogy az sem, ha Kovács is orosz kém. "Mi globalizacióellenesek, euroszkeptikusok, valódi keleti nyitás pártiak és antiliberálisok vagyunk. Ehhez képest Oroszország egyáltalán nem tűnik rémisztőnek. Így, ha valaki nekik "kémkedik" az EU ellen, maximum annyit mondunk: hajrá." 

Az Információs Hivatal volt műveleti igazgatója, Földi László szerint az Index cikkében szereplő és Kovács Béla feleségéről írtak alapján nyilvánvaló, hogy a nő az orosz titkosszolgálat tagja. A volt titkosszolga ezt a Kossuth rádió 180 perc című műsorában mondta csütörtökön: "Ez abszolút nyilvánvaló. A mozgásából, ahogy élt, ahogyan ezt az egészet fölépítették. Ezt szakmailag úgy hívják, hogy egy személyes postaládaként élte az életét, ami azt jelenti, hogy Tokióban japán identitással utazik Svédországba, ahol találkozik egy Angliában élő orosz ügynökkel, ott átadják az információt, pénzt, egyebet, majd visszautazik Japánba. Gyakorlatilag ez kevésbé feltűnő, mintha mindezt Oroszországból, illetve a Szovjetunióból tette volna" - nyilatkozta Földi. 

Földi szerint az is egyértelmű, hogy Kovács szovjet segítséget kapott bejutásához a nagyon komoly moszkvai egyetemre (IMO), ahol egyébként mindenki rögtön a szovjet titkosszolgálat látókörébe került, aztán vagy beszervezték, vagy nem. Az is lehet, hogy a ’90-es évekig nem is „használták” Kovácsot, lehet, be sem avatták a felesége múltjába, jelenébe, egyszerűen elhitették vele, hogy csak az osztrák állampolgárságért kell feleségének Ausztriában névházasságot kötnie - mondta Földi.

A volt hírszerzési vezető szerint a történet akkor válik igazán érdekessé, amikor a rendszerváltás után egy újfajta együttműködés alakul ki az uniós Magyarország és Oroszország között. Ekkor szerinte Kovácsot aktivizálhatták, de elég lehetett nála akár az orosz identitására is hivatkozni, hogy információt kapjanak az EU-ról, és ehhez még mindig nem kell titkosszolgálat, elég egy orosz hivatalos szerv, például a külügyminisztérium.

A cikk megjelenése után a Jobbik és Kovács Béla is úgy reagált, hogy munkatársunkat és az Indexet titkosszolgálati dezinformációkkal manipulálták. 

Rovatok