Index Vakbarát Hírportál

Tiszafüreden újra a lépfeneügyben érintett cég végzi a közétkeztetést

2014. szeptember 25., csütörtök 09:30

Hiába találták vétkesnek a hatóságok a tiszafüredi közétkeztetést ellátó Füredi Hableány Bt.-t a júniusi lépfenefertőzés ügyében, továbbra is ez a cég biztosítja a helyiek – köztük több száz iskolás – mindennapi ebédjét, írja a Népszabadság.

Mint azt az Index is megírta, az illegálisan levágott állatok húsának egy része családi felhasználásra került, a másik részét a több konyhát is üzemeltető Füredi Hableány Bt.-hez szállították, és rajtuk keresztül került be a közétkeztetésbe a hús. Az önkormányzat azonnali hatállyal felmondta a nyári szünidőre, 88 gyerek étkeztetésére kötött szerződést a céggel, miután kiderült, a diákok is fogyasztottak a fertőzött húsból. Ugyanakkor a közétkeztetésben sem a fertőzött hússal érintkezők, sem a belőle készült ételből fogyasztóknál nem jelentkezett semmilyen tünet és panasz.

A lap szerint az önkormányzat intézkedése csak a nyári szünetre szólt, azóta újra a hableány Bt. szállítja az élelmet az iskolákba. Ráadásul az önkormányzat akkor sem tudna más megbízni, ha akarna, tavaly ugyanis öt évre kötöttek a céggel szerződést, aminek felbontása sokba kerülne a városnak. Havonta 4-4,5 millió forintot fizetnek a cégnek diákétkeztetésért, öt évre számolva ez 300 millió forintot jelent. Az önkormányzat azonban a szerződésben nem szabályozta az ilyen esetekre való jogorvoslati lehetőségeket. Ennek hiányában azonban egyelőre nem tudják felbontani a megállapodást.

Tiszafüred polgármestere, Pintér Erika a lapnak elmondta, hogy a legutóbbi képviselő-testületi ülésen javasolta, hogy a szerződés nem teljesítése miatt büntessék kötbérrel a vállalkozót, és arra a két napra, amikor lépfenés húst szolgáltak fel, ne fizessék ki számukra a járandóságot. A testület viszont azt kérte, hogy előbb szerezzék be a hatóságoktól az ügyben hozott határozatokat, egyúttal bízzanak meg egy ügyvédet, hogy megmondja, milyen lépésekhez van joga az önkormányzatnak.

A Hableány Bt. igazgatója korábban elismerte felelősségét az ügyben. Mint az igazgató ügyvédje elmondta, a cégvezető elismeri felelősségét abban, hogy hatósági bizonyítvány nélkül vásárolt marhahúst. Állítása szerint ugyanakkor ezt jóhiszeműen tette, annak tudatában, hogy állatorvos látta az árut.

Rovatok