Index Vakbarát Hírportál

Schmidt Mária hadat üzent Lázárnak

2014. október 2., csütörtök 10:14

Schmidt Mária a Heti Válaszban hosszú cikkben veszi védelmébe a Sorsok Háza Holokauszt Oktatási Központot. A Józsefvárosi pályaudvaron épülő projekt vezetője – egyben a Terror Háza főigazgatója – a koncepciót és megvalósítását kritizáló hazai és külföldi politikusokat, diplomatákat támadja igen éles hangon, de kap az egész holokauszt-emlékévvel elégedetlen Mazsihisz is.

A zsidó szervezetről Schmidt – némi joggal – azt állítja, hogy néhány száz nyugdíjason kívül valójában senki mást nem képvisel. Érdekes, hogy a „hergelők” ostorozása közepette a főigazgató asszony szépen kihagyja a képből a német megszállási emlékművet, ami azért egy csomagban érkezett a Sorsok Házával, és amit nehéz akár szakmailag, akár esztétikailag védelmezni.

A Mazsihisszel kapcsolatban előkerül annak korrupciós botrányok közepette távozó vezetője, a „pufajkás és munkásőrmúltú” Zoltai Gusztáv is, akit Lázár János „demonstratív módon” emelt a kormány oldalára. Schmidt szerint ez a gesztus azt jelzi, hogy a Miniszterelnökség vezetője engedett a hazai és nemzetközi nyomásnak:

Ezek szerint tehát egy mintegy kétezer embert képviselő vallásos szervezet: a hitközség fogja cenzúrázni a magyar kormány egyik fontos nagyberuházásának tartalmát és szabhatja meg történelemszemléletét, üzenetét. Erre Magyarországon az állam és egyház XIX. század végi szétválasztása óta nem volt példa. A nemzetközi zsidó szervezeteknek is beleszólási jogot adni anélkül, hogy egy fillérrel is beszálltak volna az intézmény létrehozásába, szembemegy a szuverén magyar állam felelősségével, amit saját múltjáért, jelenéért és jövőjéért visel.

A Schmidtnek néhány napja beszóló Lázár János szerinte cinikus módon viselkedik, sőt, úgy tűnik nem jelentenek semmit számára a jobboldali értékek. Ezért a főigazgató asszony Zoltai elvtelen védelmezése miatt azon sem lepődne meg, ha Lázár

maholnap azt a Gyurcsány Ferencet ültei maga mellé kormánytanácsadóként, akinek őszödi beszédére néhány hete pozitív példaként hivatkozott.

Schmidt ezért kvázi hadat üzen Lázárnak, és leszögezi, ő nem fog engedni a Sorsok Háza ügyében:

Meg vagyok győződve arról, hogy nemzeti múltunk feldolgozása, tanulságainak megismertetése és megtanítása a mi feladatunk és kötelességünk, ami elől nem akarunk és nem is vagyunk hajlandóak kitérni. Ez nemzeti közösségünk ügye, amit sem partikuláris, sem idegen érdekek nem befolyásolhatnak. Még akkor sem, ha ezt Lázár miniszter úr másképp gondolja.

Zoltai: Lázárral szinte semmiben nem értek egyet

Idekívánkozik, hogy csütörtökön a Zaol.hu-n Zoltai Gusztáv is megmagyarázza azt, miért igazolt a Miniszterelnökséghez. A volt Mazsihisz-elnök azt mondta, nem lepődik meg a támadásokon, de nem is zavarják őt:

Azt vallom, amit a színház világában is tartanak: teljesen mindegy, mit, csak beszéljenek rólam. 

Azt is elmondja, hogy gondolkodás nélkül vállalta el Lázár felkérését, pedig

sok mindenben nem értünk egyet, sőt, szinte semmiben sem

Zoltai ezután még hosszan emlegeti baloldali elkötelezettségét, függetlenségét, és azt, hogy ő csak és kizárólag a zsidók – köztük a még életben lévő 7000 holokauszttúlélő – érdekeit fogja szem előtt tartani, nem pedig a kormány utasításait. Még a magyar politikába belefásult elme számára is megdöbbentő ellentmondásokat tartalmazó nyilatkozatában a Miniszterelnökségtől havi  bruttó egymillió forintos fizetést kapó Zoltai azt is kifejti, hogy ő voltaképpen nem is a kormány alkalmazottja, hanem Lázár Jánosé. 

Rovatok