Index Vakbarát Hírportál

Blikk: Szuhay Balázs jelentett Klapka Györgyről

2014. október 6., hétfő 08:31

Klapka György még nyáron kikérte az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárából a magára vonatkozó megfigyelési adatokat, amiből állítása szerint többmappányi van, de a legérdekesebb információ, hogy a 13 évvel ezelőtt meghalt Szuhay Balázs színész, szinkronszínész, író, humorista éveken át jelentett róla, írja a Blikk.hu.

A színész nevét Klapka természetesen nem mondta ki, mivel a törvény szerint  a szigorúan titkos akta tartalmát, az őt megfigyelő ügynökök nevét csak haláluk után 30 évvel hozhatja nyilvánosságra, a Blikk azonban utánanézett a Klapka által elmondott információknak, amik szerint Szuhay Balázs volt a Klapkáról jelentő, Viktor fedőnéven beépített ügynök. 

„Egy bizalmas barátom hívta fel arra a figyelmet, hogy tudomása szerint egy ismert, már elhunyt énekesnő jelentéseket írt rólam. Bevallom, felcsigázott a dolog, ezért kikértem a dokumentumokat, de olyan mennyiségű jelentésre bukkantak velem kapcsolatban, hogy hónapokig tartott, amíg mindent összeszedtek" – mondta a Blikknek Klapka, és hozzátette, hogy pontosan feltérképezték azt is, amikor pénzért csempészett Kelet-Berlinből a nyugati oldalra embereket, amiért az NDK-ban halálra ítélték.

A legmeglepőbb mégis az volt Klapka számára, amikor kiderült, hogy ki írt róla évekig jelentéseket. A nevét ugyan nem mondta ki a színésznek, a leírása azonban elég részletes.

„Hozzám hasonlóan Rózsahegyi Kálmán színiiskolájában tanult, később szintén a kecskeméti Katona József Színházban volt színész, és már 1960-ban is jelentett rólam. A színpadi szerepein kívül rajzfilmeket, filmeket is szinkronizált, filmekben szerepelt, sőt könyveket írt, valamint dolgozott egy szatirikus, már megszűnt hetilap főszerkesztőjeként is. Mindenki szerette, mert humoros, barátságos, behízelgő modorú ember volt, persze arról fogalmunk sem volt, hogy beépített ügynök. Egyébként már nem él, 13 évvel ezelőtt elhunyt" − mondta Klapka.

Rovatok