Index Vakbarát Hírportál

Lemondott Trócsányi kabinetfőnöke

2014. október 6., hétfő 10:04 | aznap frissítve

Lemondott az Igazságügyi Minisztérium kabinetfőnöke, a hivatalos indoklás szerint azért, mert a józsefvárosi tűcsereprogrammal kapcsolatban „felmerült a személyes érintettsége”. A Népszava arról írt, hogy Hajas adhatta ki a Magyar Nemzetnek az ombudsmani hivatal és a TASZ tűcsereprogramról szóló levelezését.

Trócsányi László igazságügy-miniszter a lemondás napján (múlt hét kedden) elfogadta azt, és az illetékes hatóságok vizsgálatának eredményétől függően hozza meg a további döntését, fogalmaz a Kormány.hu-ra kitett közlemény.

A Népszava szerint Hajas (aki korábban az ombudsmani hivatalban dolgozott) a saját számítógépén hozhatta létre a fájlokat, amelyek később a Magyar Nemzetnél landoltak. A Magyar Nemzet arról írt, hogy az ombudsmani hivatal és a Társaság a Szabadságjogokért munkatársa arról egyeztetett, hogy mikor jelenjen meg a józsefvárosi tűcsereprogramról szóló jelentés. A cikk azt sugallta, hogy az ombudsmant a TASZ irányítja.

Emiatt maga elé idézte az ombudsmant az Országgyűlés igazságügyi bizottsága, de megállapították: nem történt jogsértés, ezt támasztja alá például az is, hogy a TASZ levele és a jelentés megjelenése között több mint három hónap telt el. Később az Index közzé tette a TASZ és az ombudsmani hivatal közti levelezés teljes szövegét.

A Magyar Nemzet cikkében egyébként még mindig látható az a kép, aminek a részletes tulajdonságai közt ott van Hajas Barnabás neve.

Rovatok