Index Vakbarát Hírportál

Nem fizet a Klik az iskolában megfulladt lány szüleinek

2014. október 8., szerda 08:46

Az úrkúti Hauser Lajos Általános Iskola fenntartója korábban egymillió forintot ajánlott fel kártérítésként annak a 13 éves lánynak a szüleinek, aki tavaly januárban az iskola menzáján félrenyelt egy uborkadarabot, és megfulladt. A peren kívüli megegyezésen azonban most elutasították őket, mert a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) álláspontja szerint a tragédia elháríthatatlan volt, írja a Blikk.

Mint ismert, a kislány félrenyelt egy falat uborkát, aztán pánikba esve felugrott és kirohant a menzáról. Bár a gyerekek látták, senki nem segített rajta, a lányra az iskola udvarán találtak rá eszméletlenül. A kiérkező mentők 20 perc után tudták csak újraéleszteni, de addigra már agyhalott volt, másfél hét után pedig valóban meghalt.

A család ügyvédje azt kifogásolta, hogy nem volt felügyelő tanár a menzán, aki segíthetett volna. A Klik álláspontja szerint viszont a végzős osztályokban nem kötelező a felügyelet, neki és kortársainak ugyanis sértő és méltánytalan lenne egy pedagógus kísérete. Ráadásul a Klik által felkért szakértő szerint a lány gégéjében olyan szerencsétlenül ékelődött be az ételdarab, hogy azt egy laikus nem tudta volna kiszedni.

A család ügyvédje szerint viszont nem azt kifogásolták, hogy miért nem kísérgetik a tiniket, hanem azt, hogy a menzán miért nem volt pedagógus, hiszen ott bármi előfordulhat. A család az elutasítás után úgy döntött, hogy beperelik a Kliket.

Az anya a lapnak azt mondta, hogy

nagyon fáj, hogy senki nem tartja magát felelősnek a lányom haláláért. Pedig amikor beadtam az iskolába, vállalták, hogy vigyáznak rá.

A nő korábban a Velvetnek úgy nyilatkozott, hogy azért harcolnak, hogy többet ilyen eset ne fordulhasson elő, az iskolák hozzanak olyan óvintézkedést, ami megakadályozza a hasonló értelmetlen haláleseteket. A lány szerveit a család felajánlotta, mája, veséje, szíve, tüdeje és hasnyálmirigye öt ember életét mentette meg.

Rovatok