Index Vakbarát Hírportál

Ezren jelentkeztek be Romániából és Szlovákiából a negyvenágyas soroksári panzióba

2014. október 9., csütörtök 07:07 | aznap frissítve

Nagyjából ezren jelentkeztek be állandó lakosként másfél év alatt egy negyvenágyas soroksári panzióba, többségük román állampolgár, írja a Népszabadság. A panzió népszerűségében valószínűleg szerepet játszik, hogy a nagybani zöldségpiac területén van. A Nagykőrösi út 353. alatti Viktória panzióba bejelentkezettek ugyanakkor magyarországi lakcímükkel mind szavazhatnak az önkormányzati választáson is.

A jogszabályok szerint akinek állandó lakcíme van az adott településen, az szavazhat. Az önkormányzati választáson külföldi állampolgár is részt vehet magyar lakcímmel, a magyar állampolgárság nem feltétel.

Nagyobb térképre váltás

A panzióba tavaly 391-en, idén az első fél évben 334-en létesítettek állandó lakóhelyet. Nyár közepén a szállásra 711 román, 89 szlovák és 75 magyar állampolgár jelentkezett be, azóta még százhúsz ember állandó lakóhelye. További 171 honosított – romániai lakóhelyű – magyar állampolgár is tartózkodási helyet létesített ott. A bejelentkezettek 18 és 60 év közöttiek. A fogadóban már tíz éve jellemző ez a folyamat: 2005-ben 42-en, 2007-ben 69-en jelentkeztek be állandó lakosként, majd 2008 és 2010 között mindössze hárman.

  A mindössze 22 ezer lakosú, legkisebb budapesti kerület elöljáróinak tavasszal, az önkormányzati választókerületek kialakításakor tűnt fel a létszámgyarapodás. A jegyző a Népszabadságnak azt mondta: egyeztettek a járási hivatallal, és arra jutottak, hogy nincs jogszabályi korlátja annak, hogy egy címen hányan létesíthetnek lakóhelyet.

Van lehetőség a lakcímek fiktívvé nyilvánítására, ez azoban nem egyszerű. Egyenként levelet kellene küldeni a bejelentkezetteknek, és ha azok "a címzett ismeretlen" megjelöléssel jönnek vissza, fiktívvé nyilvánítják a lakhelyet.  

Rovatok